lesbian videos mercedes carrera knock out her cheating hubby. home alone chav slut. desi anal mom helps in tub romantic family dinner.porn videos dealer fuck.

Pesë Shkenctarët E Mëdhenjë Të Cilët Fituan Çmim Nobel

335

Në këtë artikull kemi përgatitur një listë të shkencëtarëve që kanë kontribuar shumë në shkencë, të cilëve iu njohën kontributet e tyre dhe fituan çmimin më prestigjioz në shkencë.

5. Sir Alexander Fleming

Shkenctarët Alexander Fleming, Ernst Chain dhe Howard Florey fituan çmimi Nobel në Mjekësi i vitit 1945 pas zbulimit të antibiotikut penicilinë nga kërpudha Penicillium chrysogenum. Ky zbulim ishte krejtësisht i rastësishëm. Gjatë të ushqyerit me një copë bukë të mykur Alexander Fleming u shërua nga një sëmundje infektive. Ky zbulim mund të themi se ishte me të vërtetë një aksident.

Flamingu gjatë eksperimentit në laborator vendosi kërpudha të llojit penicillium chrysogenum në një pjatë të Petrit, pastaj më vonë ai vërejti se bakteret rreth mykut ishin asgjësuar, dhe me këtë doli në konkulzion se kjo lloj këpurdhe ka efekte antibakteriale.

Fleming kaloi dy dekadat e ardhshme duke hulumtuar efektet antibakteriale dhe duke kryer prova rigoroze klinike që vërtetuan dobinë e madhe të penicilinës.

4. Watson, Crick dhe Wilkins

Francis Crick dhe James Watson fituan Nobmimin Nobel në Mjekësi në vitin 1962 për zbulimin e tyre që ADN-ja është formuar si një spirale e dyfishtë. Maurice Wilkins ndau çmimin me ta për prodhimin e disa provave më të hershme në mbështetje të pretendimit të tyre – ai përdori një teknikë të quajtur kristografografia me rreze X për të hartuar formën e molekulës së ADN-së.

3. Hermann Muller

Më 1946, një Amerikan me emrin Hermann Muller iu dha mimin Nobel në Mjekësi për zbulimin se rrezatimi shkakton mutacione. Një biolog i trajnuar, Muller kaloi vitet e 20 të shekullit XX duke hulumtuar efektet e rrezeve X në organizma të ndryshëm dhe në vitin 1926 gjeti një lidhje të qartë midis ekspozimit ndaj rrezatimit dhe mutacioneve vdekjeprurëse. Në vitet në vijim, Muller punoi pa u lodhur për të bërë publike rreziqet e mëdha të ekspozimit nga rrezatimi. Kur puna e tij u njoh nga Komiteti Nobel, ajo tërhoqi vëmendjen e publikut për efektet shëndetësore të pasojave bërthamore, veçanërisht në vazhdën e bombave atomike të 1945 të Hiroshima dhe Nagasaki.

2. Marie Curie Sklodowska

Marie Curie ishte personi i parë që fitoi dy Çmime Nobel dhe është një nga dy personat në historinë e çmimit Nobel që fitoi çmime në dy fusha të ndryshme. Ajo dhe burri i saj Pierre, së bashku me Henri Becquerel, fituan Çmimin Nobel në Fizikë në vitin 1903 për zbulimin e tyre të radioaktivitetit. Marie më pas fitoi për kimi në 1911 për zbulimin e elementeve radium dhe polonium dhe hetimin e vetive të tyre.

Familja Curie janë dashamirët e çmimeve Nobel. Në krye të fitoreve të Marie dhe Pierre, vajza e tyre Irene Joliot-Curie mori çmimin e kimisë në 1935 së bashku me burrin e saj, Frédéric.

1. Albert Einstein

Kush më mirë ta mbaron këtë listë sesa mbase shkencëtari më i famshëm në historinë e botës? Albert Einstein fitoi mimin Nobel në Fizikë në 1921 për zbulimin e shkakut të “efektit fotoelektrik”. Ky ishte një fenomen hutues në të cilin atomet, kur bombardoheshin me dritë, lëshonin elektrone. Në vitin 1905, Ajnshtajni argumentoi se drita ishte e ndarë në pako diskrete (të cilat ne tani i quajmë fotone).

Fakti që drita është e përbërë nga grimca që janë zhytur dhe emetuar nga atomet ishte vetëm një nga zbulimet e shumta revolucionare të Ajnshtajnit. Ai gjithashtu doli me teori të relativitetit të veçantë dhe të përgjithshëm, dhe zbuloi se materia dhe energjia janë ekuivalente (siç janë mishëruar në ekuacionin E = mc²).

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.

www.x-video.center roomie caught doing nude selfies. sex viet college teen doggystyled in coed threesome. lesbian chicks amateurs in xxx scenes with food fetish scenes.desi videos