Monthly Archives

May 2017

Apple do të pajisë iPhone me inteligjencë artificiale

Apple njoftoi dje se do të instalojë një cip në celularët e saj të ardhshëm iPhones për të proceduar të dhënat e inteligjencë artificiale, duke revolucionarizuar mënyrën e përdorimit të telefonëve inteligjentë. Programet e reja do të…

Modaliteti në gjuhën shqipe

Modaliteti është një term që përdoret në disa fusha të dijes, por dhe në atë të gjuhësisë. Termin modalitet në gjuhësinë shqiptare e gjejmë përgjithësisht të përkufizuar si qëndrim i folësit ndaj asaj që kumton, në lidhje të ngushtë me…

Shenjat e trupit që tregojnë mungesën e vitaminave!

Një dietë e ekuilibruar plot me vitamina dhe minerale është mënyra më e mirë për të qëndruar të shëndetshëm. Por edhe në qoftë se ju hani shëndetshëm, egzistojnë shanset që juve ju mungojne materie ushqyese për shkak të një arsye të…

Dubai dislokon policin e parë robot

Dubai ka bërë kësaj jave hapin e parë drejt dislokimin të robotëve ruajtës të rendit dhe zotohet se deri në vitin 2030 ata do të përbëjnë 25 për qind të forcave. Roboti ka një pamje njerëzore nga mesi e lart, dhe dy krahë që përfundojnë…

Arsyet praktike të ruajtjes së shëndetit

Do të fillojmë me ruajtjen e shëndetit. Konsumimi i ushqimit kur bëhet nevojë reale për të shkakton shëndet të mirë. Konsumimi i tri shujtave në ditë është padyshim regjimi më i mirë i të ushqyerit të organizmit, dhe më së miri është që…

Falkojtë robot largojnë zogjtë nga pistat e aeroporteve

Aeroporti ndërkombëtar i Edmonton në Kanada ka nisur një program të ri me zogj predatorë artificialë për të larguar zogjtë e vërtetë nga hapësira pranë pistave të fluturimit si dhe për t’i ndaluar ata të bëjnë foletë e tyre aty. Zyrtarët…

Burimet më të mira të proteinave për vegjetarianët !

Shkurtimisht harroni shtrëngimin e proteinave, pluhurave dhe shtojcave. Proteinat janë të përbërë nga njësi të vogla të cilat janë quajtur aminoacide. Ato janë thelbësore për rimëkëmbjen e qelizave të dëmtuara dhe ndërtimin e të rejave, si…

DHUNTIA E DURIMIT

Jeta çdoherë është me sprova e vështirësi, duke e pasur parasysh se kjo botë është vend i sprovës, dhe rehatia e plotë nuk gjindet kund tjetër përveçse në xhennetin e të Gjithëmëshirshmit e të Madhërishmit. All-llahu i Madhërishëm thotë:…

Roboti kryen kirurgjinë në tru 50 herë më shpejt se njeriu

Operacionet në tru janë një nga detyrat me më shumë saktësi në botë, por gabimet njerëzore ende mbeten faktor. Për të reduktuar këtë, studiuesit e Universitetit të Utah kanë krijuar një robot që mund të kryejë procedurat e komplikuara të…

Gjuha shqipe dhe interneti

Gjuha shqipe, si një ndër gjuhët më të vjetra në Ballkan, ka kaluar nëpër shumë faza të zhvillimit dhe të transformimit të saj. Në këtë proces, shqipja ka qenë e ndikuar vazhdimisht nga faktorët e ndryshëm gjuhësore dhe jashtëgjuhësorë,…