Monthly Archives

January 2017

Kultura e të shkruarit

Të gjithë jemi dëshmitarë të zhvillimit dinamik të shqipes standarde në të gjitha rrafshet e saj. Këtij ndryshimi i paraprijnë ndryshimet ekonomike, kulturore dhe politiko-shoqërore. Zhvillimi dhe ndryshimi shprehen në fonetikë, në…

Ekuilibri i lagështisë dhe i temperaturës

Lagështia është esenciale për trupin e shëndoshë. Kështu, trupi, për ta ekuilibruar temperaturën, varet nga lagështia. Nga ana tjetër, temperatura ndihmon tretjen për të nxjerrë jashtë ndyrësitë dhe për t’i filtruar përbërësit ushqyes të…

Historia e monedhave të vendeve përkatëse

Stërlinat – Stërlinat u përmendën për herë të parë në vitin 1078 me emrin sterilensis dhe në shekullin e 13 mori termin që ka sot. Anglia kishte një monedhë uniforme kombëtare 600 vjet përpara Francës, dhe 9000 vjet përpara…

Kuptimet e moralit të mirë

Ibn Kajjim el-Xheuzijje,  definon moralin e mirë me disa kuptime: “Morali i mirë është të jesh zemërgjerë e bujar, të mos dëmtosh të tjerët (as verbalisht dhe as fizikisht), dhe të përballosh dëmtimet-padrejtësitë e tyre.” “Bërja…

Paratë në shekullin XX

Paraja Fiat Që nga viti 1971, ekonomia botërore ishte e drejtuar kryesisht nga një sistem normash këmbimi, me monedhën e arit që po zëvendësohej me të ashtuquajturën “Paranë Fiat”. Kjo ishte një lloj paraje që e ruante vlerën pavarësisht…

Ja si e ndryshojnë ngjyrën kameleonët?

E ndryshojnë “veshjen” sa hap e mbyll sytë; jeshile, blu, e kuqe, kafe. Kameleonët njëjtësohen me ambientin që i rrethon duke ndryshuar ngjyrë. Një mënyrë e përsosur për t’u shpëtuar grabitqarëve, dhe jo vetëm. Ata ndryshojnë ngjyrë edhe…

Veprat e ditës së premte

1-Larje. 2-Parfumosje . 3-Perdorimi i misvakut . 4-Vajtja sa me heret te jete e mundur ne xhami . 5-Leximi i sures el Kehf . 6-Ecja ne kembe per ne xhami . 7-Heshtja gjate hutbes . 8-Shpeshtimi i salavateve per Profetin…