Monthly Archives

December 2020

Çfarë është Retroreflektimi dhe pse është i rëndësishme?

Retroreflektimi ndodh kur një sipërfaqe kthen një pjesë të madhe të rrezes së dritës së drejtuar përsëri në burimin e saj. Materialet retroreflektive duken më të ndritshme për vëzhguesit më të afërt me burimin e dritës (të tilla si një

Disa mite shkencore që nuk janë të vërteta

Njerëzit përdorin vetëm dhjetë përqind të trurit të tyre Ideja e zhbllokimit të energjisë së fshehur të trurit mund të bëjë një histori tërheqëse për një film, por ajo nuk funksionon në të njejtën mënyrë në jetën reale. Një fakt që luan

Përshtatja Me Gjymtyrë Homogjene(Pjesa E Tretë)

Kur kallëzuesi foljor ose këpuja del përpara kryefjalës homogjene me raporte këpujore, vihet, më të shumtën e herës, në njëjës duke u përshtatur me kryefjalën më të afërt, me secilën kryefjalë me vete ose me gjithë kryefjalët të marra si

Grafeni: Më i fortë se çeliku, më i lehtë se letra

Në vitin 2004, dy shkencëtarë në Universitetin e Mançesterit zhvilluan një eksperiment të thjeshtë mashtrues me rezultate potencialisht të ndryshueshme në botë. Studiuesit, Andre Geim dhe Konstantin Novoselov, po luanin me grafit, atë që

HTTP URL(pjesa e parë)

Çfarë është URL-ja? Imagjinoni të gjitha skedarët në internet janë të vendosura në një megalopolis(qytet i madh), secili prej tyre me fat që jeton në shtëpinë e tyre. Duke pasur parasysh shkallën e internetit, në vendbanimin që

Inovacioni i fundit i Apple, tejkalon dimensionet aktuale

Apple është e njohur për aftësinë e saj për të prishur industri të tëra dhe më pas t'i riformoj ato sipas dëshirave të saj. Produktet si iPhone, iPad, Apple Watch dhe AirPods janë shembulli më i mirë i kësaj. Secili nga produktet e

Çfarë është imazhi termik dhe si funksionon ai?

Imazhi termik është një metodë e përdorimit të rrezatimit infra të kuqe dhe energjisë termike për të mbledhur informacion në lidhje me objektet, në mënyrë që të formulojmë imazhe të tyre, madje edhe në mjedise me shikim të ulët. Kjo është

Zhvillimet më të rëndësishme shkencore gjatë vitit 2020

Viti që po kalon do të mbahet mend për pandeminë që mori gati 1.7 milion jetë në të gjithë botën. Sidoqoftë, në fund të këtij viti, ekziston optimizëm për vaksinën e koronavirusit, e cila është një arritje e vërtetë shkencore. Këtu janë

Çfarë është Qendra e të Dhënave?

Qendrat e të Dhënave janë vende të centralizuara ku kompjuteri dhe pajisjet e rrjetit janë përqendruar me qëllim të mbledhjes, ruajtjes, përpunimit, shpërndarjes ose lejimit të qasjes në sasi të mëdha të të dhënave. Ata kanë ekzistuar në