Monthly Archives

August 2017

Rëndësia e gjuhës dialektore dhe dialektologjisë

Gjuha e ruajtur në gojën e popullit është një enciklopedi e gjithë jetës së popullit tonë. Thëniet e gdhendura të kanuneve, krijimtaria gojore popullore janë shfaqje e mirëfilltë e përpunimit stilistik të shqipes. Gjuha jeton përmes…

OPSERVIMI I TË SËMURIT

Opservimi është një nga detyrat kryesore të motrës medicinale në kujdesin ndaj të sëmurit dhe paraqet hetim të simptomave dukëse. Me këtë metodë janë shërbyer edhe mjekët më të vjetër, gjatë caktimit të diagnozës. Përshkrimet e dukjes së të…

Pajisjet mekanike që i paraprinë zbulimit të kompjuterit

Mekanizmi i parë digjital - abakusi, është zbuluar që në vitin 3000 para epokës sonë, ose edhe më herët. Edhe në ditët e sotme përdoret me sukses në shitoret tregtare të Kinës, Japonisë, Rusisë etj. Ky është një mekanizëm me sfera, për nga…

10 fakte rreth botës shtazore dhe asaj bimore!

1. Lulet e detit shtrëngojnë duart kur flejnë në mënyrë që valët e detit të mos i shpërndajnë gjatë natës! 2. Luanët malorë mund të fishkëllojnë. 3. Gjuha e gjirafës është aq e gjatë sa që mund të lëpijnë brenda veshit të tyre. 4.…

O TI I PIKËLLUAR PËRGËZOHU!

O ti i pikëlluar, përgëzohu! Allahu është më pranë teje se damari i qafës tënde! Përgëzohu.. se lehtësimi është afër! Përgëzohu.. se Allahu i pranon lutjet e tua! Përgëzohu.. se Allahu nuk të len të humbësh! Përgëzohu.. se për…

PULSI

Pulsi paraqet pasqyrim të punës së zemrës në arteriet periferike. Gjatë sistolës, nga barkushja e majtë, përmes aortës gjaku dëbohet në arteriet dhe ajo është pulsacion, që ndjehet si valë pulsore. Gjatë diastolës, në zemër arteriet…

Krahinorizmat dhe dialektizmat

Ç’janë krahinorizmat e dialektizmat? Termat “dialektizëm” e “krahinorizëm”, akademik Jani Thomai i përkufizon kështu: “Mund të pranojmë me marrëveshje një kriter dallues të përafërt ndërmjet dialektizmave e krahinorizmave: kur fjala, që…

Cili ushqim na ofron koncentrim më të mirë?!

Dieta ketogenike është një dietë e veçantë kur trupi fillon të djegë depozitat yndyrore dhe i përdor ato si një burim energjie në vend të karbohidrateve. Në këtë mënyrë, vetëm pas disa javëve humbet sasia e madhe e kilogramëve, presioni…

BAZAT E INFORMATIKËS-E DHËNA DHE INFORMATA

Kur përmendim fjalën “e dhënë” kemi të qartë domethënien e sajë, por përmbajtja e saj ndryshon mvarësisht nga rasti në të cilin përdoret ajo. Një definicion thotë se: E dhënë është çfardolloj shkronje, numri apo simboli apo kombinim…