lesbian videos mercedes carrera knock out her cheating hubby. home alone chav slut. desi anal mom helps in tub romantic family dinner.porn videos dealer fuck.

Përcaktori kallëzuesor i veçuar

285

Të veçuar dalin edhe përcaktorët kallëzuesorë të kryefjalës, në ndonjë rast të veçantë edhe ata të kundrinës. Kuptimisht këto gjymtyrë lidhen jo vetëm me kallëzuesin, por edhe me kryefjalën a kundrinën dhe zakonisht gjenden pranë foljeve të lëvizjes e të gjendjes.

Përcaktorët kallëzuesorë të veçuar shprehen më shpesh: a) me mbiemra, kryesisht me mbiemra prejpjesorë; b) me pjesor;: c) me togfjalësh. Këta veçohen për shkak të spikatjes kuptimore e stilistike të tiparit, për shkak të zgjerimit dhe të vëllimit të tyre ose të gjymtyrës së përcaktuar. Përcaktorët kallëzuesorë të veçuar tregojnë një tipar për kryefjalën a kundrinën me nuancën e një të dhëne të mbishtuar:

a) Një çerek ore më vonë shkalci me të sëmurën doli nëpër shi, i mbajtur nga katër burra.

b) Unë mbeta vetëm në atë dhomë të huaj, ulur mbi një krevat prej dërrase. Djali i rrinte pranë, mbështetetur te gjuri i tij. Qëndronte aty pranë kafenesë, ulur mbi një gur.

c) Ai ecte përpara, me kokën ulur. Ismaili qëndroi më këmbë pranë derës, me kapele në dorë. Ai e pa gruan tek ecte si e ngrirë, me djalin në duar.

Veçohen shpesh dy përcaktorë kallëzuesorë homogjenë:

Ata kalonin në heshtje, të lodhur e të uritur. Qëndronie para postafit të çezmës, i menduar dhe i heshtur.

Përcaktorët kallëzuesorë të veçuar e përcaktorët e veçuar zënë vende të ndryshme në fjali. Ndërsa përcaktori i veçuar gjendet domosdo pranë emrit të përcaktuar, prapa ose para tij, përcaktori kallëzuesor i veçuar përgjithësisht zë vend larg fjalës së përcaktuar, zakonisht pas kallëzuesit. Të krahasohen dy rastet e para, ku gjymtyra e veçuar funksionon si përcaktor:

I zoti i shalqinjve, i dëshpëruar, u kthye në arë. I dëshpëruar, i zoti i shalqinjve, u kthye në arë (përcaktorë). I zoti i shalqinjve u kthye në arë, i dëshpëruar (përcaktor kallëzuesor).

Burimi: Libri Gramatika e Gjuhës Shqipe

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

Comments are closed.

www.x-video.center roomie caught doing nude selfies. sex viet college teen doggystyled in coed threesome. lesbian chicks amateurs in xxx scenes with food fetish scenes.desi videos