lesbian videos mercedes carrera knock out her cheating hubby. home alone chav slut. desi anal mom helps in tub romantic family dinner.porn videos dealer fuck.

Diabeti i tipit 2 tregon një lidhshmëri me rrezikun më të lartë të kancerit kolorektal

83
  • Studiuesit po raportojnë se diabeti i tipit 2 është i lidhur me një rrezik të lartë të kancerit kolorektal.
  • Ata thonë se një studim që përfshinte kryesisht individë me të ardhura të ulëta dhe afrikano-amerikanë tregoi se rreziku në rritje ishte 47%.
  • Ekspertët thonë se mbipesha dhe mungesa e aksesit në kujdesin shëndetësor dhe shërbimet parandaluese mund të jenë faktorë.

Një studim i ri i besuar i individëve kryesisht me të ardhura të ulëta dhe afrikano-amerikanë raporton se njerëzit që kanë diabet të tipit 2 përballen me një rrezik 47% në rritje të zhvillimit të kancerit kolorektal.

Studiuesit thanë se lidhja midis diabetit dhe kancerit kolorektal ishte edhe më e theksuar në mesin e njerëzve të cilëve u mungonin ekzaminimet e fundit të kolonoskopisë dhe ata që kishin diagnoza më të fundit të diabetit.

“Këto gjetje sugjerojnë se duke pasur parasysh lidhjen në zhvillim midis diabetit dhe rrezikut të rritur për kancerin kolorektal, ekzaminimi përmes kolonoskopisë për individët me diabet mund të ndihmojë në zbutjen e rrezikut,” shkruajnë studiuesit nga Universiteti i Wisconsin.

“Diabeti i tipit 2 është forma më e zakonshme e diabetit dhe ne e dimë se ata që e kanë këtë formë janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit duke përfshirë kancerin e zorrës së trashë, fshikëzës, gjirit, mëlçisë dhe pankreasit”, tha Dr. Sudarsan Kollimuttathuillam, një onkolog mjekësor në Kaliforninë Jugore, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

“Ndërsa kjo është një fushë kërkimore në rritje, të dhënat janë mjaft të qarta se lidhja midis diabetit dhe kancerit të zorrës së trashë nuk është e rastësishme dhe se të dyja janë të lidhura ngushtë duke filluar nga biologjia e tyre e deri te faktorët e rrezikut”, tha ai për Medical News Today.

Studimi, i botuar në revistën JAMA Network Open, përfshiu një grup prej më shumë se 54,000 të rriturish, 66 përqind e të cilëve ishin afrikano-amerikanë dhe 53 përqind e të cilëve kishin të ardhura më pak se 15,000 dollarë në vit.

Sociologjia vs. biologjia në rrezikun e kancerit

Studiuesit e udhëhequr nga Thomas Lawler, një autor kryesor i studimit, si dhe një student i diplomuar dhe asistent kërkimor në Universitetin e Wisconsin-Madison, vunë në dukje se ndërsa studimet e kaluara kanë demonstruar një lidhje midis diabetit të tipit 2 dhe rrezikut të rritur të kancerit kolorektal, studimi i ri fokusohet në popullatat ku të dyja kushtet janë më të përhapura, por janë më pak të studiuara.

Dr. Quyen Ngo-Metzger, një profesor i shkencës së sistemeve shëndetësore në Shkollën e Mjekësisë Kaiser Permanente Bernard J. Tyson, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se raca dhe të ardhurat mund të çojnë në uljen e aksesit në kujdesin adekuat shëndetësor dhe shërbimet parandaluese.

“Duke marrë një diagnozë të diabetit mund të ketë rritur mundësinë për shqyrtimin e kancerit kolorektal dhe ka rritur gjasat për të gjetur kancer,” tha Ngo-Metzger. “Kur studimet kërkimore përdorin ‘racën’, është e rëndësishme të mbani mend se klasifikimet racore janë konstruksione shoqërore dhe nuk kanë bazë biologjike. Rritja e aksesit në kujdesin parandalues ​​për afrikano-amerikanët është marrja më e rëndësishme nga ky studim.”

Kollimuttathuillam vuri në dukje se obeziteti është ndër faktorët kryesorë të rrezikut si për diabetin ashtu edhe për kancerin. Studimet e mëparshme kanë treguar se të rriturit në moshën më të re që kanë obezitet ose mbipeshë kanë një rrezik më të lartë të kancerit kolorektal.

“Yndyra e tepërt dhe inflamacioni janë shkaktarë për të dyja sëmundjet dhe depozitat e yndyrës mund të çojnë në fillimin e rritjes së tumorit duke formuar rezistencën ndaj insulinës, duke çuar në kancer dhe diabetin e tipit 2,” tha ai.

Ulja e rrezikut të kancerit duke menaxhuar diabetin

Gjëja e parë që njerëzit me diabet të tipit 2 mund të bëjnë për të ulur rrezikun e kancerit kolorektal është të marrin nën kontroll diabetin e tyre, tha Kollimuttathuillam.

“Disa faktorë rreziku për kancerin kolorektal janë gjëra me të cilat keni lindur ose gjëra të tjera, si mosha, që nuk mund t’i kontrolloni,” tha ai. “Megjithatë, shumë zgjedhje të stilit të jetesës mund të rrisin ose ulin rrezikun e zhvillimit të sëmundjes. Faktorë të tillë si dieta, pesha dhe stërvitja, për shembull, janë të lidhur fort me kancerin kolorektal.

“Më shumë se shumica e kancereve të tjera, kanceri kolorektal ndikohet nga gjërat që mund të kontrolloni, të tilla si ajo që hani dhe sa ushtroni”, shtoi Kollimuttathuillam. “Një mënyrë jetese e shëndetshme jo vetëm që ul rrezikun e disa llojeve të kancerit, por ka një ndikim të dobishëm në rrezikun e diabetit të tipit 2, sëmundjeve të zemrës dhe më shumë.”

Diabeti gjithashtu mund të ndikojë në mbijetesën e njerëzve me këtë formë kanceri. Në një studim të Trusted Source të botuar në një botim të tetorit 2023 të revistës Cancer, studiuesit raportuan se njerëzit me diabet – dhe veçanërisht ata me komplikime të rëndësishme të sëmundjes – ishin në rrezik më të lartë për të vdekur nga kanceri kolorektal sesa njerëzit që nuk kishin diabet.

Në atë studim, Dr. Kuo-Liong Chien, një studiues në Universitetin Kombëtar të Tajvanit, dhe kolegët e tij raportuan se ndërsa njerëzit me diabet të pakomplikuar kishin një rrezik minimal ose pak më të lartë të vdekjes nga të gjitha shkaqet ose kanceret specifike gjatë periudhës së studimit, ata me diabet të komplikuar kishin një rrezik 85% më i lartë i vdekjes nga çdo shkak dhe një rrezik 41% më i lartë i vdekjes nga kanceri kolorektal.

Njerëzit me diabet ishin gjithashtu në një rrezik më të lartë për të pasut epizoda të përsëritura të kancerit kolorektal pas operacionit për heqjen e tumoreve.

“Ndonëse u vu re një prevalencë më e lartë e diabetit te pacientët me kancer kolorektal, studimi sugjeron se kujdesi i koordinuar mjekësor që përfshin shumë specialistë mund të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve të diabetit, duke përmirësuar potencialisht rezultatet onkologjike afatgjata të kancerit kolorektal, veçanërisht te gratë dhe pacientët me kancer në fazë të hershme. ”, tha Chien në një deklaratë për shtyp.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.

www.x-video.center roomie caught doing nude selfies. sex viet college teen doggystyled in coed threesome. lesbian chicks amateurs in xxx scenes with food fetish scenes.desi videos