lesbian videos mercedes carrera knock out her cheating hubby. home alone chav slut. desi anal mom helps in tub romantic family dinner.porn videos dealer fuck.

Depresioni – shkaqet, simptomet dhe trajtimi i tij

427

Vështrim i përgjithshëm

Depresioni është një sëmundje e zakonshme në mbarë botën, me rreth 3.8% të popullsisë së prekur, duke përfshirë 5.0% në mesin e të rriturve dhe 5.7% në mesin e të rriturve më të vjetër se 60 vjeç . Përafërsisht 280 milionë njerëz në botë kanë depresion. Depresioni është i ndryshëm nga luhatjet e zakonshme të humorit dhe përgjigjet emocionale jetëshkurtra ndaj sfidave në jetën e përditshme. Sidomos kur përsëritet dhe me intensitet të moderuar ose të rëndë, depresioni mund të bëhet një gjendje e rëndë shëndetësore. Mund të shkaktojë që personi i prekur të vuajë shumë dhe të funksionojë keq në punë, në shkollë dhe në familje. Në rastin më të keq, depresioni mund të çojë në vetëvrasje. Mbi 700 000 njerëz vdesin për shkak të vetëvrasjes çdo vit. Vetëvrasja është shkaku i katërt kryesor i vdekjes tek 15-29-vjeçarët. Edhe pse ka trajtime efektive të njohura për çrregullimet mendore, më shumë se 75% e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme nuk marrin asnjë trajtim. Barrierat për kujdesin efektiv përfshijnë mungesën e burimeve, mungesën e ofruesve të kujdesit shëndetësor të trajnuar dhe stigmën sociale të lidhur me çrregullimet mendore. Në vendet e të gjitha niveleve të të ardhurave, njerëzit që përjetojnë depresion shpesh nuk diagnostikohen saktë dhe të tjerëve që nuk e kanë këtë çrregullim shpesh diagnostikohen gabimisht dhe u përshkruhen antidepresivë.

Simptomat dhe modelet

Gjatë një episodi depresiv, personi përjeton humor depresiv (ndihet i trishtuar, nervoz, bosh) ose një humbje kënaqësie ose interesi për aktivitetet, për pjesën më të madhe të ditës, pothuajse çdo ditë, për të paktën dy javë. Janë të pranishme edhe disa simptoma të tjera, të cilat mund të përfshijnë përqendrim të dobët, ndjenja të fajit të tepruar ose vetëvlerësim të ulët, dëshpërim për të ardhmen, mendime rreth vdekjes ose vetëvrasjes, ndërprerje të gjumit, ndryshime në oreks ose peshë dhe ndjenjë veçanërisht të lodhur ose të ulët në energji.

Në disa kontekste kulturore, disa njerëz mund të shprehin ndryshimet e tyre të humorit më lehtë në formën e simptomave trupore (p.sh. dhimbje, lodhje, dobësi). Megjithatë, këto simptoma fizike nuk janë për shkak të një gjendjeje tjetër mjekësore. Gjatë një episodi depresiv, personi përjeton vështirësi të konsiderueshme në funksione personale, familjare, sociale, arsimore, profesionale dhe/ose fusha të tjera të rëndësishme të funksionimit. Një episod depresiv mund të kategorizohet si i butë, i moderuar ose i rëndë në varësi të numrit dhe ashpërsisë së simptomave, si dhe ndikimit në funksionimin e individit.

Ekzistojnë modele të ndryshme të çrregullimeve të humorit duke përfshirë:

a) çrregullimi depresiv me një episod të vetëm, që do të thotë episodi i parë dhe i vetëm i personit);

b) çrregullimi depresiv i përsëritur, që do të thotë se personi ka një histori të paktën të  dy episodeve depresive; dhe

c) çrregullimi bipolar, që do të thotë se episodet depresive alternohen me periudha të simptomave maniake, të cilat përfshijnë eufori ose nervozizëm, rritje të aktivitetit ose energjisë, dhe simptoma të tjera të tilla si rritja e bisedave, mendimet e nxituara, rritja e vetëvlerësimit, ulja e nevojës për gjumë, shpërqendrimi dhe impulsiviteti. sjellje e pamatur.

Faktorët kontribues dhe parandalimi

Depresioni rezulton nga një ndërveprim kompleks i faktorëve socialë, psikologjikë dhe biologjikë. Njerëzit që kanë kaluar nëpër ngjarje të pafavorshme të jetës (papunësi, humbje, ngjarje traumatike) kanë më shumë gjasa të zhvillojnë depresion. Depresioni, nga ana tjetër, mund të çojë në më shumë stres dhe mosfunksionim dhe të përkeqësojë situatën e jetës së personit të prekur dhe vetë depresionin.

Ekzistojnë marrëdhënie të ndërsjella midis depresionit dhe shëndetit fizik. Për shembull, sëmundjet kardiovaskulare mund të çojnë në depresion dhe anasjelltas.

Programet parandaluese janë treguar se reduktojnë depresionin. Qasjet efektive të komunitetit për të parandaluar depresionin përfshijnë programe të bazuara në shkollë për të përmirësuar një model të përballimit pozitiv tek fëmijët dhe adoleshentët. Ndërhyrjet për prindërit e fëmijëve me probleme të sjelljes mund të zvogëlojnë simptomat e depresionit prindëror dhe të përmirësojnë rezultatet për fëmijët e tyre. Programet e ushtrimeve për personat e moshuar mund të jenë gjithashtu efektive në parandalimin e depresionit.

Diagnoza dhe trajtimi

Ka trajtime efektive për depresionin. Në varësi të ashpërsisë dhe modelit të episodeve depresive me kalimin e kohës, ofruesit e kujdesit shëndetësor mund të ofrojnë trajtime psikologjike të tilla si aktivizimi i sjelljes, terapia njohëse e sjelljes dhe psikoterapi ndërpersonale dhe/ose ilaçe kundër depresionit si frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) dhe antidepresantë triciklikë. TCA-të. Për çrregullimin bipolar përdoren medikamente të ndryshme. Ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të kenë parasysh efektet e mundshme negative të lidhura me ilaçet kundër depresionit, aftësinë për të ofruar ndërhyrje përsa i përket ekspertizës dhe/ose disponueshmërisë së trajtimit dhe preferencave individuale.

Referenca
Institute of Health Metrics and Evaluation. Global Health Data Exchange (GHDx).  http://ghdx.healthdata.org/gbd-results-tool?params=gbd-api-2019-permalink/d780dffbe8a381b25e1416884959e88b (Accessed 1 May 2021).

Evans-Lacko S, Aguilar-Gaxiola S, Al-Hamzawi A, et al. Socio-economic variations in the mental health treatment gap for people with anxiety, mood, and substance use disorders: results from the WHO World Mental Health (WMH) surveys. Psychol Med. 2018;48(9):1560-1571. 


Përktheu dhe përshtati:
Studentet.mk

Comments are closed.

www.x-video.center roomie caught doing nude selfies. sex viet college teen doggystyled in coed threesome. lesbian chicks amateurs in xxx scenes with food fetish scenes.desi videos