lesbian videos mercedes carrera knock out her cheating hubby. home alone chav slut. desi anal mom helps in tub romantic family dinner.porn videos dealer fuck.

Bare dhe vija përgjithmonë: Si barkodet ndryshuan zinxhirët e furnizimit

99

Përdorimi i parë komercial i një skaneri për barkod ishte në një supermarket në Ohio.

Përfytyrimi i një bote pa barkode, ato vija të dallueshme me gjerësi të ndryshme që gjenden në pothuajse çdo produkt që blejmë, mund të jetë sfiduese. Këto barkode, jo vetëm që kanë përshpejtuar procesin e arkëtimit për konsumatorët dhe i kanë bërë etiketat zakonshme të çmimeve pothuajse jashtë mode, por gjithashtu kanë pasur një ndikim të thellë dhe transformues në të gjithë zinxhirin e furnizimit nëpër industri të ndryshme.

Përdorimi i sistemeve të barkodit lehtëson procesin e përcjelljës në çdo fazë të prodhimit, nga prodhimi deri te transporti dhe shitja përfundimtare. Këto sisteme mundësojnë përditësime në kohë reale të inventarit dhe ofrojnë njohuri të vlefshme për dinamikën e zinxhirit të furnizimit, të tilla si performanca e shitjeve, nivelet e aksioneve në rafte dhe lëvizja e produktit. Ndonëse fillimisht u zhvilluan për sendet ushqimore dhe Kodin Universal të Produktit (UPC), barkodet e kanë zgjeruar zbatueshmërinë e tyre. Shitësit me pakicë në sektorë si veshjet, të tilla si ata që shesin xhinse, përdorin të dhënat e barkodit për të përfunduar ciklin e shitjes dhe për të filluar riporosi nga fabrikat. Për më tepër, edhe prodhuesit që prodhojnë mallra të mëdha industriale përdorin barkode për ndjekjën e brendshme të pjesëve përbërëse dhe nën-montazheve.

Një sistem barkodi funksionon ashtu që një burim drite ndriçon sipër barkodit dhe një foto-skaner interpreton reflektimet për të deshifruar linjat. Kjo risi ka përmirësuar menaxhimin e inventarit duke eliminuar nevojën për numërimin manual të produkteve në rafte, të tilla si kavanoza me gjalpë kikiriku. Çuditërisht, barkodet kanë çuar gjithashtu në një rritje të diversitetit të produkteve, me variacione të shumta të një produkti të vetëm (si shampo ose pastë dhëmbësh) që gjurmohen lehtësisht për shkak të monitorimit efikas të statusit të stokut.

Ndryshe nga shumë risi që kërkojnë bindjen e përdoruesve të mundshëm për domosdoshmërinë e tyre, barkodet lindën nga kërkesat formale dhe joformale nga shitësit e supermarketeve që kërkonin një sistem të përmirësuar për kontrollin e inventarit dhe arkëtimin. Ndërsa koncepti dukej i drejtpërdrejtë dhe i lehtë – duke kombinuar printimin e linjës, skanimin dhe kërkimin e të dhënave kompjuterike – realiteti ishte më kompleks. Zhvillimi i suksesshëm i këtij sistemi kërkonte jo vetëm ekspertizë teknike në printimin e linjave në paketa të ndryshme, por edhe shpikjen e një burimi të përshtatshëm ndriçimi (lazeri), krijimin e kompjuterëve të vegjël, me kosto efektive dhe krijimin e një formati kodi të standardizuar nëpërmjet një konsensusi botërorë

20 vite

Supermarketi i parë që përdori barkode ishte Supermarketi Marsh në Troy, Ohio, më 26 qershor 1974. Një paketë çamçakëz me Kodin Universal të Produktit (UPC) u skanua në arkë, duke shënuar një moment të rëndësishëm në histori. Ngjarja nuk ishte vetëm për shfaqje; ishte një organizim plotësisht funksional.

Ideja për barkodet erdhi nga Joseph Woodland, një i diplomuar në inxhinieri. Ai dëgjoi për nevojën e supermarketit përmes një sërë lidhjesh dhe vendosi ta trajtonte këtë çështje. Woodland e financoi vetë projektin, u zhvendos në një apartament të vogël në Miami dhe pati një përparim. Në vend që të përdorte shkronja apo simbole të veçanta, ai mendoi të përdorte një model ndezje/fikje të ngjashëm me kodin Morse, duke përdorur vija të ngushta dhe të gjera. Ai gjithashtu sugjeroi t’i rregullonte ato në një rreth për lexim të lehtë nga çdo kënd.

Woodland dhe Bernard Silver, partneri i tij i projektit, aplikuan për një patentë për barkodin dhe sistemin e skanimit në vitin 1949, e cila u dha në vitin 1952. Megjithatë, sistemet praktike ishin ende larg, pa një sistem të përshtatshëm skanimi dhe një sistem minikompjuterësh. Pavarësisht përpjekjeve të tyre, projekti ngeci dhe Woodland përfundimisht u bashkua me IBM për të punuar në projekte të tjera.

Lazeri mundësoi skanimin

Në vitin 1960, Theodore Maiman shfaqi “mazerin” e parë optik, i njohur më vonë si lazer (Amplifikimi i dritës nga emetimi i stimuluar i rrezatimit) në Laboratorët Kërkimor Hughes në Nju Jork. Titujt e mediave fillimisht e emërtuan atë si një “rreze vdekjeje” dhe më vonë po ashtu si “një zgjidhje e mundshme në kërkim të një problemi”.

Çuditërisht, lazeri doli të ishte një pjesë kyçe e zgjidhjes së sfidës së krijimit të një sistemi praktik barkodi. Ideja përfshinte një kuti të madhe me një burim të bazuar në lazer dhe montimin e një pasqyre skanimi, që mund të shërbente si pjesa e përparme e sistemit.

Koncepti origjinal i barkodit të Joseph Woodland përmbante rrathë koncentrikë, të krijuar për t’u skanuar lehtësisht nga çdo orientim.

Muzeu Historik ID

Në vitet 1960, presioni për të zgjidhur problemin e “supermarketit” u intensifikua, veçanërisht me përparimet në harduerin kompjuterik dhe disponueshmërinë e aplikacioneve të drejtuara nga baza e të dhënave. Udhëheqësit e industrisë si RCA dhe IBM ishin ndër kompanitë që përpiqeshin të ofronin zgjidhje.

Një pengesë ishte nevoja për standardizimin e dizajnit dhe formatit të të dhënave të barkodit, si dhe përcaktimi se si produktet do të regjistroheshin në sistem. Në fund të viteve 1960, u formua një konsorcium në të gjithë industrinë, i njohur zyrtarisht si Komiteti Ad Hoc i Kodit Universal të Identifikimit të Produkteve. Ky konsorcium përbëhej nga shitës të produkteve teknologjike, prodhues ushqimesh të paketuara dhe zinxhirë supermarketesh.

Pavarësisht objektivit të përbashkët, u deshën katër vjet për të arritur një marrëveshje përfundimtare. Pjesëmarrësit individualë kishin prioritetet dhe shqetësimet e tyre, dhe disa hezitonin për të miratuar këtë zgjidhje të jashtme. Sfidat kryesore përfshinin shqetësimet në lidhje me ndarjen e një hapësire për të vendosur etiketën për bllokun e kodit, dhe shqetësime tjera estetike.

Probleme krijoi edhe teknologjia e printimit. Arritja e cilësisë së qëndrueshme gjatë printimit të kodit në etiketa të ndryshme të paketave doli sfiduese, duke kërkuar ruajtjen e gjerësisë së linjës dhe minimizimin e tyre për të parandaluar gabimet e leximit të skanimit.

Evoluimi i bar-kodit

Kërkesat përfundimtare të komitetit ishin që kodi të merrte vetëm 38 cm në katror, të kodonte vetëm 10 shifra (më vonë u rrit në 12 shifra), të ishte i lexueshëm shpejt nga çdo drejtim dhe të kishte vetëm një gabim të pazbuluar në 20,000 lexime.

RCA shfaqi një sistem që përdor kodet e syrit të demit dhe u pa si pretenduesi kryesor për vendosjen e standardit të kodit. Megjithatë, IBM siguroi dizajnin përfundimtar duke propozuar linja të drejta në vend të modelit të syrit të demit. Përpjekjet e inxhinierit George Laurer luajtën një rol vendimtar, pasi ai e dinte se rrathët mund të njolloseshin lehtësisht në presat me shpejtësi të lartë.

IBM demonstroi me sukses një sistem që mund të lexonte paketat pa gabime edhe kur kalonte me shpejtësi nëpër sistemin e skanimit të bazuar në lazer në orientime të rastësishme. Në vitin 1973, komiteti miratoi zyrtarisht formatin e parë të barkodit.

K-Mart ishte pionieri në instalimin e një sistemi, i ndjekur së shpejti nga shitës të tjerë me pakicë. Edhe pse përcaktimi i kostos për çdo arkë është sfidues, disa vlerësime sugjerojnë se vetëm një burim lazer dhe skaner kushtonte rreth 5,000 dollarë në fund të viteve 1970; pavarësisht këtij çmimi relativisht të lartë, kthimi nga investimi ishte pozitiv dhe i shpejtë.

Siç ka ndodhur shpesh, ka pasur një marrëdhënie reciproke të dobishme midis shitësve të sistemit dhe përdoruesve. Kërkesa i shtyu shitësit e teknologjisë të zhvillonin skanerë dhe sisteme më të vogla dhe me kosto më të ulët. Këto përpjekje rritën volumin e përdoruesve dhe dhanë edhe më shumë nxitje për përmirësim duke rezultuar në skanerë të lirë, të dorës dhe me peshë të lehtë.

Përfundim

Barkodet janë tani kudo, duke e bërë të vështirë gjetjen e një produkti pa të. Barkodet mund të printohen me lehtësi dhe me kosto të ulët, madje edhe për artikuj si shishkat e mostrave të gjakut. Kompanitë e transportit si FedEx dhe UPS përdorin këto kode për të identifikuar paketat, për të skanuar detajet në linjat e transportuesit ose kamionët dhe për të gjurmuar paketat në tranzit.

Ideja e barkodit të Joseph Woodland transformoi zinxhirin global të furnizimit. Pavarësisht një periudhe të gjatë zhvillimi, ai u bë një sukses masiv, duke i dhënë atij Medaljen Kombëtare të Teknologjisë në 1991.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.

www.x-video.center roomie caught doing nude selfies. sex viet college teen doggystyled in coed threesome. lesbian chicks amateurs in xxx scenes with food fetish scenes.desi videos