Zbulohen gjurmë njerëzore 23 mijë vjeçare në Amerikë

201

Gjurmët e lashta njerëzore të gjetura në New Mexico sugjerojnë se njerëzit mund të kenë mbërritur në Amerikë 10.000 vjet para se shkencëtarët kanë menduar më parë.

Kohën e fundit, shkencëtarët raportuan gjurmë të lashta njerëzore të gjetura të ruajtura në Parkun Kombëtar të White Sands në New Mexico.

Këto gjurmë të fosilizuara 23 mijë vjeçare kundërshtojnë besimet aktuale kur njerëzit filluan të ecnin nëpër Amerikë. Për dekada, shumë shkencëtarë besuan se njerëzit u përhapën në kontinentet amerikane vetëm në fund të Epokës së Akullit, por këto gjurmë të reja tregojnë se njerëzit erdhën në Amerikë gjatë Epokës së Akullit – në një kohë kur akullnajat masive do të kishin mbuluar pjesën më të madhe të rrugës së tyre.

Gjurmët e këmbëve u formuan kur popujt e lashtë ecnin mbi tokën e lagur dhe ranore që rrethonte një liqen të dikurshëm. Me kalimin e kohës, sedimenti u mbush në gjurmët e këmbëve ndërsa toka u ngurtësua duke fosilizuar gjurmët. Kohët e fundit, erozioni ka rishfaqur printimet, duke i bërë shumë prej tyre të dukshme me sy të lirë.

Duke testuar sedimentin, studiuesit ishin në gjendje të karbonizojnë datat e printimeve, me grupin më të vjetër që ishte 22,800 vjeç.

Shkencëtarët nuk gjetën vetëm gjurmë njerëzore; ata gjithashtu gjetën gjurmë që i përkisnin mamuthëve, deveve dhe ujqërve të tmerrshëm.

“Unë mendoj se ky është ndoshta zbulimi më i madh në lidhje me popullsinë e Amerikës në njëqind vjet,” tha Ciprian Ardelean, një arkeolog në Universitetin Autonom të Zacatecas në Meksikë, për New York Times.

Më parë, arkeologët vunë në dukje mjetet më të vjetra të njohura, të quajtura Clovis – majat e shtizës, gjilpërat dhe gërvishtësit – si shënues kur njerëzit kalonin kontinentet. Mjetet Clovis datojnë 13,000 vjet më parë, të cilat përputhen me shkrirjen e akullnajave, pas Epokës së Akullit. Hipoteza ishte se gjahtarët siberianë hynë në Alaskë gjatë Epokës së Akullit derisa akulli të shkrihej, duke u hapur rrugë atyre për të migruar drejt Jugut.

Por këto gjetje tregojnë se kishte njerëz në Amerikën e Veriut, 10.000 vjet para njerëzve Clovis. “Kjo fillon të kthejë orën mbrapa,” tha Dr Reynolds nga Universiteti Bournemouth.

E zbuluar për herë të parë në vitin 2009 nga drejtori i programit të parkut, një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh ka punuar gjatë dekadës së fundit për të studiuar gjurmët e lashta të këmbëve.

Së bashku, ekipi ka gjetur mijëra gjurmë njerëzore, mbi 80,000 hektarë Park Kombëtar White Sands. Ka gjurmë të bëra nga fëmijët që kërcejnë lart e poshtë, një sërë gjurmësh që tregojnë një nënë duke e vendosur fëmijën e saj për pushim, madje edhe një shteg të bërë nga një individ që ka gjurmët e këmbëve që shkojnë në një vijë të drejtë për një milje e gjysmë.

Shkencëtarët po i quajnë gjurmët dëshmi të padyshimta të pranisë së njerëzimit në Amerikën e Veriut gjatë Epokës së Akullit.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

Comments are closed.