Televizioni, mëngjesi dhe shëndeti i zemrës!

569

Kryerja e një jetese pasive apo pa aktivitete mund të jetë e keqe për shëndetin tonë. Sidoqoftë, sa duhet të shikojmë televizion që të ndikojë negativisht në shëndetin tonë kardiovaskular? A duhet të konsumohet një mëngjes me energji të lartë për çdo mëngjes që të ndikojë në shëndetin tonë të zemrës? Hulumtimet e reja shpjegojnë.

Studimet e mëparshme kanë lidhur sedentarizmin me një sërë efektesh negative të shëndetit.

Këto përfshijnë obezitetin, diabetin e tipit 2, kancerin, sëmundjet e zemrës dhe vdekjen e parakohshme.

Shkencëtarët sugjerojnë se ulja për periudha të gjata mund të dëmtojë aftësinë e trupit për të rregulluar presionin e gjakut dhe për të zvogëluar rrjedhjen e gjakut.

Ata gjithashtu argumentojnë se mund të ndikojë në metabolizmin e sheqerit në gjak dhe të rrisë inflamacionin dhe stresin oksidativ, të cilin shkencëtarët e kanë lidhur me plakjen dhe sëmundjet. Megjithatë, ka disa mënyra për t’iu kundërvënë efekteve negative të sedentarizmit.

Hulumtimet e reja kanë zbuluar se zvogëlimi i sasisë së kohës që kalojmë duke shikuar TV dhe duke u siguruar që ne të hamë një mëngjes të pasur me energji, ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe infarkteve. Ata gjithashtu mund të zvogëlojnë sasinë e pllakave që tentojnë të ndërtohen në arterie me kalimin e kohës.

Dr. Sotirios Tsalamandris – i cili është një kardiolog në Klinikën e Parë të Kardiologjisë në Universitetin Kombëtar dhe Kapodistrian në Athinë, Greqi – drejtoi studimin e ri, i cili përbëhej nga dy pjesë.

Studiuesit paraqitën gjetjet e tyre në Sesionin e 68-të Vjetor Shkencor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, i cili këtë vit zhvillohet në New Orleans, LA.

Si ndikon shikimi i televizorit në shëndetin e zemrës

Në pjesën e parë të studimit, Dr. Tsalamandris dhe kolegët e tij vlerësuan shenjat e ndryshme të shëndetit kardiovaskular dhe shprehive të jetesës së 2,000 njerëzve, të moshës 40-99 vjeç, nga Greqia.

Pjesëmarrësit e studimit përfshinin njerëz që ishin në rrezik të zhvillimit të sëmundjeve së zemrës ose që kishin zhvilluar tashmë gjendjen, si dhe individë të shëndetshëm.

Shënuesit kardiovaskularë që hulumtuesit shqyrtuan përfshinë shpejtësinë e valëve pulsore (që zbulon arteriosklerozën) dhe trashësinë e mureve arteriale (që tregojnë ndërtimin e pllakave dhe rrezikun e goditjes).

Bazuar në zakonet televizive të pjesëmarrësve, studiuesit i ndanë ato në tri grupe:

— grupi i ulët, ku njerëzit shikuan televizor për 7 orë ose më pak në javë
— grupi i moderuar, ku njerëzit shikuan TV për 7-21 orë në javë
— grupi i lartë, ku njerëzit shikuan TV për më shumë se 21 orë në javë.

Hulumtimi zbuloi se njerëzit në grupin e lartë kishin pothuajse dyfishin e shanseve për ndërtimin e pllakave në arteriet e tyre krahasuar me ato të grupit të ulët.

Gjithashtu, shikimi i lartë i televizionit është i lidhur me një rrezik më të lartë të hipertensionit dhe diabetit. Njerëzit në grupin televiziv të lartë kanë 68 për qind më shumë gjasa të kenë hipertension dhe 50 për qind kanë më shumë gjasa të kenë diabet se ata që kanë shikuar TV për 7 orë ose më pak në javë.

Këto gjetje sugjerojnë një mesazh të qartë për të goditur butonin ‘off’ të TVsë dhe të braktisni divanin tuaj. Edhe aktivitetet me shpenzime të ulëta të energjisë, siç janë shoqërimi me miqtë apo aktivitetet e shtëpisë, mund të kenë një përfitim të konsiderueshëm për shëndetin tuaj krahasuar me kohën e kaluar ulur dhe duke shikuar TV “.

Rëndësia e një mëngjesi me energji të lartë

Për pjesën e dytë të studimit, hulumtuesit grupuan pjesëmarrësit sipas sasisë së kalorive që merrnin nga mëngjesi i tyre:

     Individët në grupin me mëngjes me energji të lartë morën mbi 20 për qind të kalorive të tyre të përditshme nga mëngjesi i tyre. Pjesëmarrësit në këtë grup tentonin të konsumonin qumësht, djathë, drithëra, bukë dhe mjaltë për vaktin e parë të ditës.
     Ata në grupin me energji të ulët me 5-20 për qind të konsumit të përditshëm të kalorive nga mëngjesi i tyre, zakonisht konsumonin kafe ose qumësht me yndyrë të ulët së bashku me bukë me gjalpë, mjaltë, ullinj ose fruta.
     Një grup përbëhej nga njerëz që nuk kishin fare mëngjes.

Në përgjithësi, pjesëmarrësit që hëngrën një mëngjes me sasi të lartë të energjisë në baza të rregullta, kishin më shumë gjasa të kishin arteriet më të shëndetshme se njerëzit në dy grupet e tjera. “Një mëngjes me energji të lartë duhet të jetë pjesë e një jetese shëndetësore”, thotë Dr. Tsalamandris.

“Ushqimi i një mëngjesi që përbën më shumë se 20 për qind të konsumit të përditshëm kalorik mund të jetë me rëndësi të barabartë ose më të madhe sesa modeli i caktuar dietik i një personi” thotë Dr. Tsalamandris.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

Comments are closed.