Si të korrësh sukses në udhëheqje?

654

Si njerëz që kemi një zakon për të komplikuar gjërat në jetë, dhe kur bëhet fjalë për përcaktimin e lidershipit të suksesshëm, ne jemi edhe më të ndërlikuar.

Pjesa më e madhe e suksesit të lidershipit vjen nga mendja e shëndosh, por për fat të keq kjo nuk është një praktikë e zakonshme.

Megjithatë, lidershipi  nuk është aq i komplikuar. Nëse dëshironi të përjetoni atë, ndiqni hapat e mëposhtëm …

 

1.     Nuk ka shkurtesa në rrugë – Udhëheqja është punë e vështirë , dhe shumica e saj fitohen në punë. Edukimi formal dhe zhvillimi aktual janë pjesë thelbësore e zhvillimit të kompetencës suaj të udhëheqjes, por mos mendoni se nuk mund ta transformoni veten në një udhëheqës të shkëlqyeshëm  duke lexuar libra ose duke përcjell  një kurs të caktuar. Udhëheqësit e mëdhenj janë  të ndërtuar me atë  se  janë në lojë.

2.     Udhëheqësit e shkëlqyer fillojnë si pasues të shkëlqyer – Udhëheqësit më të suksesshëm kanë qenë pasuesit e suksesshëm. Ata mësuan se si të ishin pjesë e ekipit, të vendosnin nevojat e të tjerëve përpara tyre dhe të punonin për një qëllim më të madh. Mësoni të jeni një ndjekës i madh dhe mësoni të jeni një lider i mrekullueshëm.

3.     Ju tashmë e dini se çfarë ju  duhet të jeni një udhëheqës i mirë – Ne kemi mësuar në kopshtin e fëmijëve çka nevojitet për të qenë një udhëheqës i mirë. Ji i mirë. Luaj mirë me të tjerët. Thuaj “ju lutem” dhe “faleminderit”. Keni  dëshirë për të ndihmuar të tjerët.

4.     Dallimi në mes të menaxhimit dhe lidershipit është mbivlerësuar – Librat  e fqinjëve diskutojnë dallimet mes këtyre dy koncepteve. Po, secili koncept ka karakteristika të ndryshme dhe unike, dhe secila prej tyre mbivendoset ndjeshëm në praktikën e udhëheqjes dhe menaxhimit. Udhëheqësit duhet të menaxhojnë, dhe menaxherët duhet të udhëheqin. Mësoni se si të zotëroni të dyja, sepse ato janë shumë më të ngjashme se sa të ndryshme.

5.     Udhëheqësit nuk janë të veçantë – Udhëheqësit nuk janë shumë të vecant  nga kontribuesit individualë dhe mos harroni se të gjithë kanë nevojë për një ekip të suksesshëm. Nëse sheh udhëheqjen si një shërbim, atëherë anëtarët e ekipit tënd janë më të rëndësishëm se ti. Trego egon tënde dhe vazhdo rrugën drejt suksesit.

6.     Udhëheqja është më shumë se kush jeni, sesa atë që  bëni – Kjo është ndoshta e vërteta më e rëndësishme që do të mësoni ndonjëherë gjatë karrierës suaj. Udhëheqja është më shumë se kush jeni, cilat janë besimet e juaja, vlerat dhe qëndrimet tuaja – dhe pikërisht veprimet tuaja janë një manifestim i dukshëm i atyre ideve të brendshme. Nëse dëshironi të jeni një udhëheqës i suksesshëm, fokusi juaj primar duhet të jetë në punën tuaj të brendshme.

 

Përmblodhi dhe përshtati :

STUDENTET.MK

 

Comments are closed.