Si ndikon stresi në trupin tonë?!

696

Stresi ka një ndikim të madh në shëndetin tuaj dhe mund të vini re simptomat e tij kur komunikoni me fëmijët, gjatë kohës që jeni në punë, kur shikoni faturat e pagesës ose kur hasni një sfidë të pakëndshme në marrëdhënie. Stresi është kudo.

Nëse stresi i pakët nuk është i dëmshëm, stres i shumtë mund t’ju bëjë të sëmurë, mendërisht dhe fizikisht. Hapi i parë për të kontrolluar stresin është njohja e simptomave të stresit. Por shumica prej nesh janë kaq të mësuar të theksojmë se shpesh nuk e dimë se jemi nën stres derisa të arrijmë në pikën përfundimtare.

Stresi është reagimi i trupit në situata të vështira, qoftë reale apo të imagjinuara. Kur mendoni se jeni nën kërcënim, ndodh një reaksion kimik në trup që ju ndihmon të parandaloni dëmtimin. Reagimi njihet si “Face ose Run”.

Shkencëtarët besojnë se ekspozimi afatgjatë mund të manifestohet duke akumuluar stres në pjesë të caktuara të trupit.

Supe dhe qafë

Kur ne jemi nën stres në mënyrë të pavetëdijshme ne ngremë supet e tona dhe kjo situatë krijon shtrëngim të muskujve të qafës dhe supeve, për shkak të kësaj gjendjeje më vonë ndjejmë dhimbje në ato pjesë të trupit.

Koka

Nuk është aspak e pazakonshme që njerëzit të ndjejnë dhimbje koke ose migrenë kur janë nën stres. Kjo është rezultat i çlirimit të disa kimikateve në trup kur jemi nën stres. Këto kimikate ndikojnë tek nervat dhe enët e gjakut në tru, duke shkaktuar dhimbje koke.

Stomaku

Stresi mund të ndikojë në punën e zorrëve, më saktësisht mikrobet. Ajo gjithashtu mund të çojë në sekretimin e acidit të tepërt në stomak.

Nofulla

Nëse shtrëngoni dhëmbët derisa jeni duke fjetur, stresi është shkaku i mundshëm për këtë fenomen. Muskujt kryesorë në nofullën shtrëngohen kur jeni nën stres.

Sistemi imunitar

Imuniteti ndihmon në luftimin e viruseve dhe bakterieve në trup. Kur jemi të stresuar në trup, kimikatet që shtypin sistemin imunitar lëshohen. Niveli i limfociteve në gjak bie dhe trupi bëhet më pak rezistent ndaj sëmundjes. Kur jemi të stresuar, ne kemi më shumë gjasa të sëmuremi.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

Comments are closed.