Roboti kryen kirurgjinë në tru 50 herë më shpejt se njeriu

695

Operacionet në tru janë një nga detyrat me më shumë saktësi në botë, por gabimet njerëzore ende mbeten faktor. Për të reduktuar këtë, studiuesit e Universitetit të Utah kanë krijuar një robot që mund të kryejë procedurat e komplikuara të operimit rreth 50 herë më shpejt, duke reduktuar kohën e hapjes së kafkës nga rreth 2 orë në dy minuta e gjysmë.

Studimi thotë se roboti analizon të dhënat e skanimit të zonës së operimit dhe memorizimit të zonve të venave dhe nervave që duhet të evitojë.

Grupi i drejtuar nga neurokirurgu William Couldwell tha se mund të programojë robotin të shpojë kockën me saktësi maksimale sipas të dhënave të skanimit. Reduktimi i kohës së operacionit do thotë reduktim i kostove dhe gjithashtu të kohës që pacienti duhet të qëndrojë nën anestezi.

Robotët dhe automatët po transformojnë mënyrën e të punuarit të doktorëve në kirurgji, duke arritur operacione saktësie që nuk mund të kryhen nga dora e njeriut.

 

Përmblodhi dhe përshtati:

STUDENTET.MK

Comments are closed.