Pse nuk duhet përdorur fjala DËSHTIM

170

Autori britaniko-amerikan, folësi motivues dhe konsulenti i marketingut Simon Sinek foli së fundmi për ndryshimin midis fjalëve ‘dështim’ dhe ‘gabim’. Siç theksoi ai, ai gjithmonë preferon të përdorë fjalën “gabim” përpara se të përdorë fjalën “dështim”.

Ai i krahasoi këto dy fjalë me një sëmundje shkatërruese. Ai thotë se problemi me fjalën “dështim” është i ngjashëm me problemin me fjalën “kancer”. Pra, kanceri mund të jetë jashtëzakonisht i avancuar, aq sa dikush është në prag të vdekjes, por mund të jetë  nga i cili njerëzit në përgjithësi kanë një shans të mirë për t’u shëruar.

Dështimi: Mund të jetë ose jo serioz

Sipas tij, është e ngjashme me fjalën “dështim”. Prandaj, dështim quhet edhe kur diçka është vërtet e rëndë, por edhe diçka shumë e papërfillshme.

“Dështimi, pra, është diçka që duam ta shmangim, por gabimi ose dështimi është diçka që ndodh natyrshëm. Mund të ndodhë që të rrëzohemi ose të gabojmë, por kjo do të thotë se do të jemi në gjendje të ngrihemi”, thotë Sinek. Siç shton ai, e vetmja herë që do të dështoni ose do të bëni një gabim është kur i kaloni kufijtë tuaj.

Sinek beson se kur dikush bën një gabim në punë, drejtuesit nuk duhet të thonë, “Çfarë bëre?!”, por në vend të kësaj të përpiqen me, “Mirë, le të provojmë përsëri” ose, “Si mund t’ju ndihmoj ta përmirësoni?””

Pa frikë se punonjësit do të humbasin vendet e tyre të punës

Në këtë mënyrë, liderët kanë aftësinë t’i inkurajojnë njerëzit të përpiqen dhe të ndërmarrin rreziqe, dhe për njerëzit, kjo do të thotë siguri se nuk do të humbasin punën e tyre pavarësisht nëse bëjnë një gabim.

“Ne duhet t’u japim njerëzve mundësinë për të bërë një gabim, por edhe mundësinë për të mësuar se si ta rregullojnë atë, dhe t’i mësojmë dhe t’i ndihmojmë gjatë rrugës”, thotë ai, duke shtuar se secili prej nesh ka bërë një milion gabime, por pikërisht këtu jemi, sepse dikush tha: “Mirë, ti je idiot, por provo përsëri”.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.