Përmirësuesi i shijes E-621, vrasës i trurit tuaj!

810

Glutamati monosodium-C5H8NNaO4 (glutamate monosodium) i njohur gjithashtu si MSG ose E-621 është ndoshta më i njohur si “përmirësues i shijes” që është përdorur gjerësisht, edhe pse ndikimi i saj në shëndetin e njeriut është, të paktën, e diskutueshme.
Qëllimi i tij është përmirësimi i shijes së produkteve të gatshme. Edhe pse, me të vërtetë, përmirëson shijen e ushqimit, kjo substancë kimike dëmton trurin, prish punën e hormoneve dhe shoqërohet me një sërë sëmundjesh.

Glutamat monosodium është shpikur nga shkencëtari japonez Kikunae Ikeda në 1908. Duke konsumuar një supë japoneze të bërë nga algat, ai vuri re se ajo ka një shije të dallueshme dhe të pakrahasueshme. Ikeda kuptoi se kombinimi i algave është i denjë për atë shije. Ai arriti të izolojë dhe të patentojë atë shije si glutamate monosodium.
Që atëherë, glutamati monosodium është përdorur komercialisht. Sot është pothuajse e pamundur të gjesh një produkt që nuk përmban glutamate monosodium.
Glutamati industrial monosodium tani fitohet nga hidroliza e proteinave bimore duke përdorur acid klorhidrik, me sintezë kimike të drejtpërdrejtë të akrilonitrilit ose fermentimit bakterial.
Përveç që përdoret si aromë natyrale, kombinata e algave është e shëndetshme dhe shumë makrobiotikë e përdorin atë në dietën e saj.
Por glutamati i sintetizuar kimikisht i përdorur në enët gatim është diçka krejtësisht e ndryshme.

Për fat të keq, MSG shtohet në mënyrë rutinore në ushqimin e shpejtë, supave të gatuara dhe salcat, shtesat ushqimore, produktet e ngrira të gatshme, produktet holluese, erëza (deri në 15%), ushqime të konservuara, patate të skuqura, ëmbëlsira, çamçakëz, salcë soje, proteina sojë, pije joalkoolike, salsa me çaj, sallam pule, mortadel etj. Edhe shumë restorante që përgatisin ushqime përdorin glutamatin monosodium.

Glutamati monosodium mund të fshihet nën emrat e mëposhtëm:

E-621
Përmirsues i shijes
MSG
Glutamate monosodium
Acid glutamik
Maja e automatizuar
Ekstrakt nga soja
Protein e strukturuar
Aromë natyrale
Proteina të hidrolizuara
Proteina të strukturuara
glutamate

Glutamate monosodium është një përbërës i zakonshëm, jo vetëm në ushqimet e gatshme, por në shumë ilaçe.
Edhe produktet higjienike personale si shampo, sapune dhe kozmetikë mund të përmbajnë glutamate monosodium nën emrin “i hidrolizuar”, “protein” dhe “aminoacide”.

Ushqimi i përgatitur në shtëpi nga përbërësit e zgjedhur me kujdes është ushqimi më i shëndetshëm për ju. Ajo ka një aromë të plotë sepse është bërë nga përbërës të freskët dhe me shumë vëmendje dhe dashuri.
Nëse, megjithatë, duhet të blini ushqime të gatshme, lexoni me kujdes etiketat dhe shmangni përbërësit e dëmshëm si glutamat monosodium, aspartame, L-cisteinë dhe aditivë të tjerë.

 

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

Comments are closed.