Kursimi është një vendim i shkëlqyer financiar për vitin 2023: Ja se si të filloni

458

Kur bëhet fjalë për rezolutat financiare për vitin 2023, ka një qëllim në krye të listave të shumë njerëzve: ndërtimi i një fondi emergjence.

Një studim i fundit nga Personal Capital zbuloi se 31% e të anketuarve duan të rrisin kursimet e tyre emergjente.

Në fakt, mospasja e një fondi emergjence mund të jetë një nga gabimet më të mëdha financiare që mund të bëni, sipas ekspertit të financave personale Suze Orman.

“Shumica e qytetarëve, për mendimin tim, sot vështirë se kanë para për të paguar shpenzimet e përditshme”, thotë Orman.

Hulumtimet tregojnë vazhdimisht se individët do ta kishin të vështirë të gjenin para për të mbuluar shpenzimet e papritura prej 1000 € ose edhe 400 €.

Nëse dëshironi të ndërtoni ose rrisni kursimet tuaja emergjente në vitin 2023, këto këshilla praktike mund t’ju ndihmojnë:

1. Ulni faturat tuaja mujore

Ju mund të bëni kursime të mëdha duke rishikuar shpenzimet tuaja të përditshme, thotë planifikuesi i certifikuar financiar Ted Jenkin, CEO i Oxygen Financial me bazë në Atlanta.

Jenkin, i cili është bashkëautor i një libri të quajtur “Pastrimi i buxhetit 21-ditor”, u rekomandon njerëzve që të marrin një qasje të tipit detox për buxhetet e tyre shtëpiake.

Kjo do të thotë të shikoni 21 shpenzimet më të mëdha që keni ,nëse keni kaq shumë ,dhe të përpiqeni t’i hiqni qafe ose të paktën t’i ndryshoni ato.

Merrni, për shembull, një faturë interneti, telefoni dhe kabllovik. Pyesni ofruesin tuaj nëse ka një paketë më të mirë ose opsion çmimi. Eksploroni gjithashtu opsionet e disponueshme përmes kompanive të tjera. Pothuajse të gjithë ofruesit ofrojnë zbritje të mëdha apo edhe muajt e parë falas të abonimit, vetëm për të kaluar në to.

“Shumica e njerëzve nuk kanë gjetur kohë për të parë se ku po shpenzojnë shumë dhe për të vlerësuar se cili është ndryshimi,” tha Jenkin.

2. Shihni se ku shkojnë paratë e kartës suaj të kreditit

Çmimet u rritën këtë sezon festash, duke nxitur konsumatorët që iu drejtuan kartave të kreditit për të marrë shuma më të mëdha borxhi, sipas hulumtimit të fundit nga LendingTree.

“Ky është një shqetësim tani, sepse normat e interesit për atë borxh priren të rriten,” tha Matt Schultz, analisti kryesor i kredisë në LendingTree.

3. Shisni atë që nuk e përdorni

Nëse nuk keni përdorur diçka një vit ,është koha për ta shitur atë, tha Jenkin.

4. Fitimi “anash”

Fitimi i më shumë parave nuk ka pse të ndalojë shitjen e sendeve tuaja; ju gjithashtu mund të shesni aftësitë tuaja, sipas Jenkin.

Faqet e internetit si Fiverr do t’ju lejojnë të listoni shërbimet tuaja për të gjeneruar para shtesë. “Nëse je i shkathët, i aftë dhe i talentuar në diçka, përpiqu të fitosh të ardhura shtesë prej saj për të krijuar një rezervë parash të çmuara,”

Përmblodhi dhe përshtati;

www.studentet.mk

Comments are closed.