GJENERIMI I DRITËS NGA ERRËSIRA

610

Shumë herë ngrihesh në mëngjes, ke parë brymë në makinën tënde ose në bar. Por a keni menduar për brymën, edhe pse temperatura nuk bie nën zero gjatë natës? Ky është rezultat i ftohjes nga rrezatimi. Ftohja rrezatuese është bryma në tokë, megjithëse temperatura e ajrit është mbi ngrirjen. Shkencëtarët kanë zhvilluar një teknologji që prodhon energji elektrike natën me këtë ngjarje.

Një ekip hulumtues i udhëhequr nga një shkencëtar i materialeve të UCLA-së zhvilloi parimet pas ftohjes radioaktive të ajrit dhe prodhoi një zgjidhje inovative për të gjeneruar energji elektrike gjatë natës.

Në një artikull të botuar në revistën Joule, ekipi i hulumtimit hartoi një teknologji me kosto të ulët që përfundimisht do të ndihmonte më shumë se 1 miliardë njerëz me qasje në energji elektrike në të gjithë botën.

Kjo teknologji, e cila gjeneron energji elektrike natën, përshkruhet në artikull me titullin “GJENERIMI I DRITËS NGA ERRËSIRA”. Ky sistem mund të përdoret në mënyrë të pavarur ose së bashku me sistemin e energjisë diellore për të gjeneruar energji elektrike në të gjitha orët.

Sipas Aaswath Raman, i cili është një profesor asistent në Departamentin e Shkencës dhe Inxhinierisë së Materialeve në Universitetin e Kalifornisë në fillim të studimit, ai tha: “Ky efekt natyrisht shfaqet në të gjitha kohërat, sidomos në një natë të kthjellët.”

Teknologjia e re përdor ndryshimin që rezulton në temperaturë për të gjeneruar energji elektrike. Shkencëtarët kanë krijuar një pajisje që mund të kapë nxehtësinë në rritje nga ajri përreth dhe ta shndërrojë atë në energji elektrike.

Pajisja që prodhon energji elektrike gjatë natës

Pajisja që gjeneron energji gjatë natës është e aftë të ndez një llambë LED. Të gjitha pjesët e përdorura për pajisjen eksperimentale janë blerë nga dyqanet e pajisjeve elektrike për më pak se 30 dollarë.

Pajisja ka një disk alumini të pikturuar të zi nga njëra anë dhe përballet me ajrin e jashtëm. Ky disk u përdor për të shpërndarë nxehtësinë nga ajri përreth. Pajisja gjithashtu ka një gjenerator termoelektrik që gjeneron tension elektrik nga  ndryshimi i temperaturës.

Kjo pajisje prodhoi një energji prej afro 25 milivat për metër katror. Edhe pse kjo është më e ulët se energjia elektrike e prodhuar nga një qelizë e vetme diellore, Raman thotë se pajisja mund të përdoret në vendet ku nuk ka linjë energjie. Raman dhe ekipi i tij po punojnë për të marrë më shumë energji nga kjo teknologji.

Përmblodhi dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.