Frontend Vs Backend: Cili Është Dallimi?(Pjesa E Tretë)

423

Krahasimi i pagave

Ndërkohë që si Frontend zhvilluesit ashtu edhe Backend zhvilluesit janë aktualisht në kërkesë të lartë, zhvilluesit e Backendit kanë një avantazh të vogël për sa i përket fitimeve mesatare. Sipas shkallës së pagave, zhvilluesit e Backendit bëjnë një pagë mesatare vjetore prej 81,000 dollarë, ndërsa zhvilluesit e Frontendit bëjnë një pagë mesatare vjetore prej 75,000 dollarë. Kjo ndoshta mund t’i atribuohet natyrës më teknike të logjikës së fundit dhe aftësive të menaxhimit të bazës së të dhënave, aftësi që janë disi më pak të zakonshme dhe të vlerësuara më shumë nga punëdhënësit.

Çfarë është zhvillimi full-stack?

Zhvilluesit full-stack me grup të plotë marrin një rol të hibridizuar duke trajtuar si pjesën e frontendit ashtu edhe atë të backendit të zhvillimit të uebit, zakonisht për startup-et(fillimet) dhe bizneset e vogla. Këta zhvillues nuk janë të specializuar si zhvilluesit e frontendit dhe të backendit, megjithatë, ata kanë njohuri të përgjithshme mjaft të forta si për anët e klientit ashtu edhe të serverit të zhvillimit të ueb-it për të mbajtur të dyja kapelet për ndërmarrjet me buxhet të ulët.

Cila është e duhura për mua: frontend apo backend?

Kur mendoni nëse do të ndiqni një karrierë në zhvillimin e frontendit apo të backendit, ju duhet të bëni një bilanc të interesave, pikave të forta dhe planeve të karrierës. Nuk ka zgjedhje të drejtë apo të gabuar, vetëm ajo që i përshtatet më mirë karakterit dhe nevojave tuaja unike.

Ju mund të pëlqeni zhvillimin frontend nëse…

  • Keni sens të fortë vizual/dizajn.
  • Ju jeni më pak të interesuar për detajet e thata se si informacioni arrin te njerëzit.
  • Ju keni një interes të fortë se si njerëzit e zakonshëm e perceptojnë dhe përdorin internetin.
  • Ju jeni një person me një ndjenjë të fortë të punës në grup.

Ju mund të pëlqeni zhvillimin backend nëse…

  • Ju keni një sy të mprehtë për detaje dhe logjikë.
  • Jeni më kurioz për atë që po ndodh “nën kapuçin (nuk është menjëher e dukshme apo e qartë)” e gjërave interesante, sesa për pamjen sipërfaqësore.
  • Ju zotëroni aftësi të forta të të menduarit kritik.

Në përfundim

Zhvillimi i faqes së frontend, backend dhe zhvillimi full-stack kanë potencialin për t’u bërë jo vetëm shtigje karriere, por pasione personale. Zhvillimi i uebit dhe celulari janë ende disiplina të reja, me risitë e reja që dalin pothuajse çdo ditë. Cila rrugë që ndiqni varet nga temperamenti dhe interesat tuaja unike. Asnjë nga tre rrugët e karrierës nuk është “më e mira” – vetëm ajo që është përshtatur më mirë për ju.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

Comments are closed.