Frontend vs backend: cili është dallimi?(pjesa e parë)

272

Frontend dhe backend janë dy nga termat më të përdorur në industrinë e kompjuterave. Ata diktojnë llojin e punës që bëni si zhvillues softuerësh, teknologjitë që përdorni dhe sa paguheni.
Pra, le të flasim për ndryshimet midis këtyre dy termave, pse ato ekzistojnë në radhë të parë dhe rrugët e ndryshme që mund të ndiqni në karrierën tuaj të zhvillimit të softuerit.

Paraqitja e faqes

Për të filluar këtë udhëtim, ne duhet të kuptojmë konceptin e paraqitjes së faqes. Përkthimi i faqes do të thotë gjenerim ose nxjerrje e prodhimit HTML. HTML është një gjuhë shënjimi që zhvilluesit e uebit përdorin për të krijuar faqe në internet. Thuhet se prezantimi i faqes mund të ndodhë si në nivelin e serverit ashtu edhe në atë të klientit, kështu që çfarë do të thotë kjo? Vlen të përmendet se frontend dhe klienti janë sinonime. E njëjta gjë është e vërtetë për backend dhe server-side.

Jo shumë kohë më parë, interpretimi nga ana e serverit, ose zhvillimi i uebit në fund, ishte mënyra për të krijuar faqe interneti dhe aplikacione në internet. Ju vizitoni një faqe, dërgoni një kërkesë për përmbajtje, serveri e përpunon këtë kërkesë dhe krijon një përgjigje që dërgohet përsëri në shfletuesin tuaj. Në ditët më moderne, u shfaq një formë e re e paraqitjes së faqes, e quajtur paraqitje nga ana e klientit ose zhvillim në front.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

Comments are closed.