Filloi me pesë familje, tani qindra po shkojnë me biçikletë në shkollë së bashku me autobusin

245

Çdo të premte në mëngjes në Barcelonë, një lloj i veçantë autobusi mbledh fëmijët në rrugën e tyre për në shkollë në distriktin Eixample.

I quajtur “Bicibus” ose Autobusi i Biçikletave, është më shumë si një karvan apo një shoqërim, i cili filloi kur pesë familje vendosën të ngasin biçikletat e tyre në shkollë për të mbrojtur korsitë e biçikletave dhe rrugët më të sigurta dhe më të qeta. Gjithnjë e më shumë familje u bashkuan derisa u bë një ngjarje javore.

“Gjithçka filloi me një grup prej pesë familjesh, shumë vendosmëri dhe një ndjenjë të thellë të së mirës më të madhe,” i tha NPR në një email Mireia Boix, një prind i një djali 5-vjeçar që merr Bicibus.

Prindërit shpresojnë se kolona e tyre gjithnjë në rritje e fëmijëve do t’i udhëheqë autoritetet që të ndërtojnë një korsi biçikletash miqësore për shkollën larg nga fluksi kryesor i trafikut. Rruga që bën Bicibus çdo të premte zbret në rrugën Entença, një rrugë e ngarkuar ku ndodhen tre shkolla. Udhëtimi zgjat 25 minuta nga fillimi deri në fund, por 20,000 makina kalojnë përgjatë Entençës çdo ditë dhe ndërsa Bicibus u rrit, fitoi eskortën e vet të policisë.

Është lehtësim, tregon Boix, të dish se djali i saj ka një mënyrë të sigurt për të shkuar në shkollë, pasi të ecësh në rrugë si një çiklist i vetëm është më e rrezikshme sesa të shkosh me autobus ose makinë.

Biçikletat janë një mjet transporti dhe nëse një fëmijë 5-vjeçar mund të shkojë me biçikletë për në shkollë do të thotë se çdo të tjerët munden. Nëse popullsia përdor biçikletat e tyre, do të ketë një qytet më të shëndetshëm, më të qetë dhe në përgjithësi më të mirë për të jetuar, “tha Boix.

Rrjetet sociale janë të mbushura me foto dhe video të petit peloton, dhe disa nga fëmijët kanë edhe fanella Bicibus.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

Comments are closed.