Faktorët kryesorë që kontrollojnë metabolizmin

976

Faktorët kryesorë që kontrollojnë metabolizmin janë:

Helmimi në trup
Mëlçia – Mëlçia juaj është një lojtar kyç kur vjen puna te detoksifikimi dhe është përgjegjës për prodhimin e hormoneve tiroide.

Hormonet:
Gjëndra tiroide – Shpesh shkaku kryesor i metabolizmit të gadalshëm është problemi me këtë gjëndër, kjo gjëndër e rëndësishme kontrollon temperaturën e trupit, rritjen normale të organizmit, zhvillimin dhe aftësinë tonë për të djegur dhjamin.

Gjëndrat e veshkave – gjëndrat tuaja veshkore janë gjëndrat kryesore të stresit. Ato janë pjesë e aksit hypothalamic hipofizë-adrenale ose HPA që është sistemi qendror i përgjigjes tonë të stresit. Sëmundjet e veshkave rregullojnë hormonet steroide (për humbje yndyre) dhe hormonet e stresit, duke ndihmuar në balancimin e metabolizmit tuaj.

Gjendja psikologjike – Stresi dhe ankthi i vazhdueshëm ndikojnë në secilën nga këto të lartpërmendurat. Marrja e kohës për t’u kujdesur për shëndetin tuaj mendor dhe mirëqenien ka një ndikim jashtëzakonisht pozitiv në gjendjen tuaj të përgjithshme metabolike dhe aftësinë për të mbajtur me sukses një peshë të shëndetshme.

Përbërja e trupit:
Masa muskulore – Si indeksi i vetëm aktiv metabolit në trup, masa e muskujve ndihmon për të rritur normën e metabolizmit në pushim (djegiet e kalorive kur jeni në pushim), ndihmon në rritjen e djegieve të yndyrës dhe rregullimin e sheqerit në gjak.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

Comments are closed.