Fakte interesante rreth çamçakëzit

229

Shpesh bëhet pyetja nëse keni çamçakëz. E vërteta është se ne e marrim si të mirëqenë këtë kënaqësi të veçantë, freskues të frymëmarrjes dhe aktivitet të dhëmbëve. Pra, mësoni më shumë rreth çamçakëzit I cili është i preferuar tek shumë njerëz.

Evropa Veriore

Ka prova që sugjerojnë se copat e lëvores së thuprës janë përtypur në disa pjesë të Evropës veriore qysh 9000 vjet më parë. Motivi për këtë ishte ndoshta mjekësor, si zvogëlimi i ndjesisë së dhimbjes së dhëmbit.

Çamçakëzi në shekullin e njëzetë

Pasi çamçakëzi u bë i disponueshëm, William Wrigley erdhi dhe e bëri atë interesante për masat. Në 1893 ai hapi dy fabrika, Juicy Fruit dhe Wrigley’s Spearmint, dhe vazhdoi të punojë shumë në promovimin e çamçakëzit.

Gjithçka ndryshoi në vitin 1928

Atë vit, Walter Diemer, një kontabilist në një fabrikë çamçakëzësh, doli me një recetë inovative. Falë tij, çamçakëzi nuk ngjitej si të tjerët, dhe përveç kësaj, mund të shtrihej dhe fryhej, duke bërë kështu balona.

Nga çfarë përbëhet sot çamçakëzi?

Përgjigja është se  bëhet kryesisht prej gome sintetike, e cila është e ngjashme me plastikën. Më pas i shtohen zbutës, ëmbëlsues dhe shije artificiale. Lista specifike e përbërësve varet nga prodhuesi.

Përveç çamçakëzit për freskimin e frymëmarrjes dhe fryrjen e balonave, ka edhe çamçakëz medicinal dhe nikotinë. Të dyja shërbejnë për përhapjen e substancave të nevojshme në trup më shpejt se ilaçi që do të gëlltitet.

Format kryesore të çamçakëzit të kujtojnë mini-jastëkët. Pastaj janë gomat e çamçakëzit, si dhe ato në shirita dhe shkopinj.

Çfarë shijesh ka çamçakëzi?

Edhe pse shumë çamçakëz janë pa sheqer, një gjë e përbashkët është se ato janë përgjithësisht shumë të ëmbla. Shijet klasike janë mente, eukalipt dhe fruta të ndryshme (luleshtrydhe, boronica, qershi…). Vitet e fundit, aroma e kanellës është bërë gjithnjë e më e përhapur dhe ka nga ato me shije të pazakonta si: proshutë, vasabi,…

Çamçakëzi është i përhapur

Gjatë një viti në botë konsumohen edhe 100 mijë tonë çamçakëz! Kjo është shumë, veçanërisht duke pasur parasysh mbetjet që krijojnë. Kjo është arsyeja pse në disa vende çamçakëzi hidhet në enë të posaçme për riciklim. Më vonë ato bëhen lodra gome ose kosha plehrash.

Pse roza është ngjyra më e njohur në çamçakëz

Përgjigja është e thjeshtë. Kur Walter Diemer i lartpërmendur doli me një formulë të re të çamçakëzit, e vetmja ngjyrë ushqimore e disponueshme në atë kohë ishte rozë. Kjo ngjyrë vazhdoi të përdorej, veçanërisht kur bëhej fjalë për çamçakëz që përdoret për të bërë balona më të mëdha.

Çfarë ndodh në të vërtetë kur gëlltisni çamçakëz?

Një legjendë e vjetër thotë se një copë çamçakëz që e gëlltisni aksidentalisht do të rrotullohet në stomak për shtatë vitet e ardhshme. Kjo sigurisht nuk është e vërtetë! Edhe pse është e patretshme, çamçakëzi do të largohet lehtësisht nga trupi juaj në mënyrën standarde.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.