Ekonomia botërore në rrugën e recesionit në  vitin 2023

149

Bota do të përballet me një recesion në vitin 2023 pasi kostot më të larta të huamarrjes, e cila filloi këtë vit për të frenuar inflacionin, do të sjell  tkurrje të  ekonomisë, vlerëson Qendra për Kërkime Ekonomike dhe Biznesi (CEBR).

Ekonomia globale arriti në 100 trilion dollarë për herë të parë në 2022, por do të ngecë në 2023 pasi politikëbërësit vazhdojnë luftën e tyre kundër rritjes së çmimeve, shpalli konsulenca britanike në tabelën e saj vjetore të Ligës Ekonomike Botërore, raporton Bloomberg.

“Ekonomia botërore ka të ngjarë të përballet me një recesion vitin e ardhshëm pasi normat e interesit rriten si përgjigje ndaj rritjes së inflacionit,” tha Kay Daniel Neufeld, drejtor dhe kreu i parashikimeve në CEBR.

Në raport shtohet se “beteja kundër inflacionit nuk është fituar ende”.

“Ne presim që bankierët qendrorë të qëndrojnë në armët e tyre deri në vitin 2023, pavarësisht kostove ekonomike.” Çmimi i uljes së inflacionit në nivele më të rehatshme është një perspektivë më e keqe për rritjen në vitet e ardhshme.”

Gjetjet janë më pesimiste se parashikimet e fundit nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, i cili paralajmëroi në tetor se më shumë se një e treta e ekonomisë botërore do të tkurret dhe se kishte një shans 25 për qind që PBB-ja globale të rritet me më pak se dy për qind në vitin 2023. . , e cila e përkufizon atë si një recesion global.

Megjithatë, deri në vitin 2037, produkti i brendshëm bruto i botës do të dyfishohet derisa ekonomitë në zhvillim do të arrijnë ato më të pasurat. Deri në vitin 2037, ndryshimi i ekuilibrit të fuqisë do të bëjë që rajoni i Azisë Lindore dhe Paqësorit të zënë më shumë se një të tretën e prodhimit global, ndërsa pjesa e Evropës do të bjerë në më pak se një të pestën.

Bloomberg kujton se CEBR(Centre for Economics and Business Research) merr të dhënat e saj bazë nga raporti i Perspektivës Ekonomike Botërore të FMN-së dhe përdor një model të brendshëm për të parashikuar rritjen, inflacionin dhe kursin e këmbimit.

Kina nuk është e vendosur të kapërcejë SHBA-në si ekonomia më e madhe në botë deri në vitin 2036, gjashtë vjet më vonë se sa pritej. Kjo është për shkak të politikës “Covid-Zero” të Kinës dhe rritjes së tensioneve tregtare me Perëndimin. CEBR fillimisht kishte pritur ndryshimin në vitin 2028, të cilin e zhvendosi në 2030 në tabelën e vitit të kaluar. Pika kthese tani mendohet të mos ndodhë deri në vitin 2036 dhe mund të vijë më vonë nëse Pekini përpiqet të marrë kontrollin e Tajvanit dhe përballet me sanksione hakmarrëse tregtare.

Pasojat e një lufte ekonomike midis Kinës dhe Perëndimit do të ishin disa herë më serioze se sa pamë pas sulmit rus në Ukrainë. “Është pothuajse e sigurt se do të ketë një recesion global mjaft të rëndë dhe një rishfaqje të inflacionit,” thotë CEBR.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.