Edward Snowden dhe Micah Lee lansojnë aplikacionin Haven

443

Edward Snowden, së bashku me inxhinierin e sigurimit Micah Lee, kanë lansuar projektin e tyre të rri një aplikacion në Android në bashkëpunim me The Guardian Project. Ky aplikacion është menduar për shrytëzuesit të cilët dëshirojnë të monitoronin mjedisin e tyre si dhe pasurin e tyre  për t’i paralajmëruar ata për ndonjë sulm.

 

Haven, aplikacioni përdor sensorët e pajises Android për të ndjekur metrika të ndryshme. Ai përdor akselerometrin për të ndjekur lëvizjen e pajisjes dhe vibracionet përreth, kamerën për të ndjekur lëvizjet e objekteve në pamje, mikrofona për të ndjekur zhurmat në mjedis, ndriçuesit e ambientit të dritës për të ndjekur ndryshimet në dritat dhe fuqinë për të kontrolluar nëse telefoni ishte i shkyçur nuk ka energji.

 

Aplikacioni duhet të instalohet në një telefon me një kartë SIM. Aplikacioni pastaj konfigurohet për të regjistruar të gjithë informacionin dhe për të dërguar njoftime në një numër të caktuar nga shfrytëzuesi ku më e preferuar është numri personal, mbi një kanal të sigurt si Signal ose Tor me enkriptim. Nëse aplikacioni dallon nga sensorët se dikush  hyn në dhomën tënde ose i hakon sendet e tua (Pc, laptop), menjëherë do të dërgojë njoftime në numrin tuaj kryesor. Përndryshe, mund të instalohet në telefonin tuaj kryesor dhe t’i dërgoni njoftimet në një numër të besueshëm, duke i njoftuar ata në rast se vini në rrezik fizik.

Pa dyshim, një aplikacion që përdor sensorë për të gjetur gjithçka rreth ambientit tënd, nuk duket më pak e frikshme se kërcënimet që pretendon të mbrojnë. Por për ata paranojak, aplikacioni është burim i hapur, kështu që kushdo mund të shikojë kodin bazë dhe zhvilluesit kanë ftuar njerëzit që të kontribuojnë në të. Gjithashtu mund të përpiloni aplikacionin duke përdorur Android Studio dhe Gradle. Të gjitha bibliotekat e nevojshme dhe varësitë e palëve të treta janë dhënë në faqen e tyre GitHub.Haven është aktualisht në beta dhe mund të shkarkohet falas në Android.

Comments are closed.