Ecja mbi akull…

907

Një shekull e gjysmë e kërkimesh shkencore, nuk kanë arritur ende të përcaktojnë se pse akulli mund t’iu bëjë të rrëzoheni përtokë. Shkencëtarët bien dakord se një shtresë e hollë e ujit të lëngshëm në krye të akullit të ngurtë shkakton shkarjen e saj, dhe se lëvizshmëria e lëngut e bën të vështirë ecjen mbi të, edhe nëse shtresa është e hollë. Por nuk ka konsensus se pse akulli, ndryshe nga shumica e shtresave të tjera të qëndrueshme, ka një shtresë të tillë.

Disa teoricienë kanë spekuluar se mund të jetë akti i rrëshqitjes gjatë kontaktin me akullin, ai që shkakton shkrirjen e sipërfaqes së tij. Të tjerë mendojnë se shtresa e lëngjshme gjendet atje para se të mbërrijë rrëshqitësi, dhe në një farë mënyre është gjeneruar nga lëvizja e pandarë e molekulave sipërfaqësore. Ne e dimë që ju kërkoni dikë apo diçka për të fajësuar, teksa gjendeni të shtrirë përtokë, por për fat të keq juria është ende larg gjetjes së një përgjegjësi.

Përgatiti dhe Përshtati : 

STUDENTE.MK

Comments are closed.