Dy taktika të të pasurve për të fituar para

119

Fakti është se prosperiteti është i disponueshëm për të gjithë dhe ka këshilla të vërteta për ndërtimin e pasurisë që të pasurit ndjekin.

Niveli i njohurive financiare të një individi është zakonisht faktori më i madh në përcaktimin e vlerës së tij neto. Vetëm 57 për qind e të rriturve janë të arsimuar financiarisht, sipas Anketës Global Financial Literacy Survey Standard & Poor’s. Rezerva Federale e SHBA-së raportoi në vitin 2021 se më shumë se 30 për qind e të rriturve amerikanë nuk kanë kursime të mjaftueshme për të mbuluar nevojat imediate.

Chris Nagle, mentor për ndërtimin e pasurisë dhe specialist për të fituar para, e filloi karrierën e tij në Wall Street, por shpejt kuptoi se ajo që po mësonte për suksesin e qëndrueshëm nuk ishte gjerësisht e njohur për publikun. Sipërmarrja e tij e fundit, Private Money Club, një komunitet online për rrjetëzimin me huadhënësit dhe huamarrësit, paraqet parime për të ndihmuar njerëzit të marrin dividentët që meritojnë.

Gjinshmëria kundrejt burimeve

Mësimi i parë që Chris ndau, të cilin e mësoi në një moshë të re duke kursyer për një biçikletë, ishte se pasuria nuk vjen nga burimet, por nga ajo sa i shkathët je me atë që ke.

“Ne jemi mësuar të paguajmë faturat, kreditorët dhe borxhet tona në fillim, dhe nevojat janë të fundit në atë listë financiare. Ne i themi vetes se meritojmë vetëm mbeturina, që do të thotë se nuk i japim prioritet nevojave tona dhe nuk arrijmë kurrë atje ku duam të jemi.”, shpjegoi ai, sipas Entrepreneur.

Chris e kuptoi se faturat nuk u zhdukën në mënyrë magjike kur ai filloi t’i paguante vetë, kështu që ai pyeti veten: Si mund të mbaj në mënyrë efektive më shumë nga paratë e mia, por gjithsesi të mbuloj faturat e mia të rregullta?

“Pastaj më goditi: për çdo 10 dollarë që fitoni, paguani vetes të paktën 1 dollarë përpara se të paguani të gjithë të tjerët. Kjo është gjithçka që duhet të bëni për ta bërë këtë mësim të parë të shkathtësisë të funksionojë”, shtoi ai.

I pasur nga investimi, jo kursimi

Chris është një përkrahës i madh i krijimit të mënyrave për të vënë në punë paratë tuaja të fituara me vështirësi.

“Njerëzit kanë idenë se duhet të punojnë për paratë e tyre. Ata do t’ju thonë se duhet ta bëni edhe ju. Do t’ju bëjnë të besoni se orët e tregtimit me dollarë janë e vetmja mënyrë për të siguruar jetesën, por kjo është e gabuar”, thotë eksperti.

Ai dëshiron të tregojë se paratë tuaja duhet të punojnë për ju, pa sakrifikuar burimin tuaj më të vlefshëm, kohën.

“Para se të investoni paratë tuaja, bëni vetes një pyetje: a di mjaftueshëm për këtë investim?” Nëse përgjigja është diçka tjetër veç po, atëherë ose gjeni diçka për të cilën dini më shumë ose kushtojini vëmendje para se të investoni,” tha ai.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.