Disa zakone të përditshme që dëmtojnë shëndetin!

445

Është e vështirë të braktisim këto zakone të përditshme, mirëpo edhe më e vështirë është kuptimi se këto zakone dëmtojnë shëndetin tonë, përkundër pretendimeve tona se shërbejnë organizmin.

Përpjekje për të parandaluar teshtimën

Kur i mbyllim gojët dhe i kapim hundët në një përpjekje për të parandaluar një teshtimë, presioni ynë intracranial rritet ndjeshëm. Fluksi i gjakut në trurin tonë është ndërprerë, dhe enët tona të gjakut dhe indet nervore janë ngjeshur. Kjo mund të çojë në dhimbje koke, dëmtime të enëve, madje edhe probleme dëgjimi. Kurrë mos u ndalni nga teshtitja.

Përdorimi i parfumeve

Substancat sintetike shpesh përdoren për të bërë parfum, ndërsa prodhojnë aroma më të forta dhe janë më të lira se vajrat natyrale. Këto substanca mund të shkaktojnë marramendje, vjellje dhe përgjumje. Ata gjithashtu irritojnë sytë, fytin dhe lëkurën. Është një ide më e mirë për të shkëmbyer parfume për vajra esenciale ose për t’i përdorur ato vetëm në një dhomë të ajrosur mirë.

Përdorimi i celularëve gjatë natës

Dritat artificiale gjatë natës e shtypin prodhimin e melatoninës së hormoneve që rregullojnë gjumin dhe zgjimin. Melatonina e ulët mund të rezultojë në depresion, kancer, obezitet, sëmundje të zemrës dhe sistem imunitar të brishtë. Kështu, zgjedhje e mirë për shëndetin tuaj do të ishte fjetja sa më e hershme.

Ruajtja e ushqimeve në kontejnerë nga plastika

Shumë kuti plastike përmbajnë substanca kimike artificiale, të tilla si ftalati dhe bisfenol, që ndihmojnë në ruajtjen e fleksibilitetit të tyre. Nëse mbahen për një kohë të gjatë në kuti plastike, substancat e tilla mund të depërtojnë në ushqim. Konsumimi i tyre mund të ketë një efekt në sistemin endokrin.
Një zgjedhje edhe më e mirë do të ishte ruajtja e ushqimit në kontejnerë të bërë nga qelqi, çeliku ose materiale qeramike. Gjithashtu, kushtojini vëmendje simboleve të mësipërme, pasi ato ofrojnë informata të dobishme për mënyrën e përdorimit të kontejnerëve.

Larja e dhëmbëve menjëherë pas ngrënies

Dentistët kanë rekomanduar që ju duhet t’i lani dhëmbët të paktën 30 minuta pas ngrënies. Nëse është e mundur, një orë është edhe më mirë. Ushqimi dhe pijet – sidomos ato që janë shumë acidike – kanë një efekt në smaltin e dhëmbit, si dhe shtresën e poshtme të saj (dentinin). Lëvizja e furçës tuaj shtyn acid më thellë dhe më afër dentinës. Kjo mund të çojë në ndjeshmëri ekstreme dhe të dëmtojë smaltin.

Përdorimi i shpeshtë i sapunit antibakterial 

Një numër i madh i bakterieve të dobishme jetojnë në sipërfaqen e lëkurës tonë, duke luajtur një rol në mbrojtjen e trupave tanë. Nëse përdorim shumë sapun antibakterial, përfundojmë sterilizimin e duarve tona, gjë që krijon mundësi për bakterie të dëmshme, që të hyjnë në trupin tonë. Dermatologët rekomandojnë përdorimin e sapunit antibakterial për plagë apo gërvishtje. Mos e përdorni për të larë duart me të më shumë se dy herë në javë.

Përktheu dhe përshtati

STUDENTET.MK

 

 

Comments are closed.