Disa mënyra për të përmirësuar kujtesën tuaj

621
  1. Meditoni për të përmirësuar kujtesën tuaj

Kujtesa e punës, e cila është sikurse notepad i trurit, është ajo pjesë ku informacioni i ri mbahet përkohësisht. Kur të mësoni emrin e dikujt ose dëgjoni adresën e një vendi ku do të shkoni, ju i ruani këto detaje në kujtesën e punës deri sa të përfundoni me ta. Nëse informacionet e ruajtura nuk janë më të dobishëm, ju i haroni ata plotësisht. Nëse ata janë të nevojshme, ju i angazhoni ata në kujtesën afatgjatë ku mund të forcohen dhe të kujtohen më vonë.

Kujtesa e punës është diçka që ne përdorim çdo ditë dhe kjo e bën jetën tonë shumë më të lehtë kur është më e fortë. Për shumicën e të rriturve, maksimumi që ne mund të mbajmë në kujtesën tonë të punës është rreth shtatë objekte, por nëse nuk e përdorni mjaft kujtesën tuaj të punës në kapacitetin maksimal.Meditimi është një gjë që ndihmon të forconi kujtesen tuaj. Hulumtimet kanë treguar se pjesëmarrësit pa përvojë në meditimin e vëmendjes mund të përmirësojnë kujtesën e kujtesës në vetëm tetë javë

Në imazhin e mëposhtëm mund të shihni se si valët beta (të paraqitura me ngjyra të ndritshme në të majtë), që tregojnë se truri ynë po përpunon informacionin, reduktohen ndjeshëm gjatë meditimit (në të djathtë).

 

  1. Pini kafe pas mësimit për të përmirësuar kujtesën

Nëse kafeina mund të përmirësojë kujtesën nëse merret para se të mësojë diçka të re është e diskutueshme. Shumica e hulumtimeve kanë gjetur pak efekt në marrjen e kafeinës para krijimit të kujtimeve të reja. Një studim i kohëve të fundit, megjithatë, gjeti se marrja e një pilule kafeina pas një detyre të mësuarit në të vërtetë përmirësuar kujtesën kujtesë deri në 24 orë më vonë.

Pjesëmarrësit memoruan një sërë imazhe dhe u testuan më vonë duke parë të njëjtat imazhe (objektiva), imazhe të ngjashme (lures) dhe imazhe krejtësisht të ndryshme (fletë). Detyra ishte të gjeja cilat ishin fotografitë e sakta që kishin mësuar përmendësh, pa u mashtruar nga lures që ishin shumë të ngjashme. Ky është një proces i quajtur ndarja e modelit, i cili, sipas studiuesve, pasqyron një “nivel më të thellë të mbajtjes së kujtesës”.

Hulumtuesit në këtë studim u përqëndruan në efektet e kafeinës në konsolidimin e kujtesës: procesin e forcimit të kujtimeve që ne kemi krijuar. Kjo është arsyeja pse ata besojnë se ka pasur efekte kur kafeina është pranuar pas  të mësuarit, në vend se më parë.

  1. Ushtroni për të përmirësuar kujtesën tuaj të kujtesës

Studimet në trurin e miut dhe të njeriut kanë treguar se stërvitja e rregullt mund të përmirësojë kujtesën. Është vërtetuar se fitnesi tek më të moshuarit ka rezultuar në parandalimin e  dobësimit të  kujtesës.

Në veçanti, studimet tregojnë se stërvitja e rregullt mund të përmirësojë kujtesën hapësinore, kështu që nuk është domosdoshmërisht një mënyrë për të përmirësuar të gjitha llojet e kujtesës.Natyrisht, përfitimet e stërvitjes janë të shumta, por për trurin në veçanti, stërvitja e rregullt është treguar të përmirësojë aftësitë njohëse përtej kujtesës. Pra, nëse jeni duke kërkuar një mënyrë për të qëndruar mprehtë mendërisht, duke marrë një shëtitje mund të jetë përgjigja.

  1. Përtypni çamçakëz krijuar kujtime më të forta

Një metodë tjetër e lehtë  që mund të përmirësojë kujtesën tuaj është përtypja e çamçakëzit përderisa  ju mësoni gjëra të reja. Ka pasur disa studime kontradiktore rreth kësaj teme, kështu që nuk është një bast i fortë, por një studim i botuar vitin e kaluar tregoi se pjesëmarrësit që përfunduan një detyrë e cila testonte kujtesen e tyre ishin më të sakta dhe kishin më shumë kohë reagimi nëse ata përtypnin çamçakëz gjatë studimit.

Një arsye pse çamçakëz mund të ndikojë në kujtesën tonë  është se rrit aktivitetin në hippocampus, një zonë e rëndësishme e trurit për kujtesën. Ende është e paqartë se pse ndodh kjo.

  1. Flini më shumë për të forcuar kujtimet tuaja

Gjumi ka vertetuar të jetë një nga elementët më të rëndësishëm për të patur një kujtesë të mirë, pasiqë gjumi është kur shumica e procesit të forcimit të kujtesës ndodh. Ka kuptim që pa gjumë të mjaftueshëm ne do të përpiqemi të kujtojmë gjërat që kemi mësuar. Edhe një sy gjumë i shkurtër mund të përmirësojë kujtesën tuaj.

Në një studim, pjesëmarrësit memoruan kartat e ilustruara për të testuar forcën e tyre të kujtesës. Pas memorizimit të një serie letrash, ata kishin një pushim 40-minutësh ku një grup kishte marr një sy gjumë, dhe tjetri qëndroi zgjuar. Pas pushimit, të dy grupet u testuan në kujtesën e tyre të kartave,grupi i cili kishte marr një sy gjum ka performuar dukshëm më mirë, duke mbajtur mend mesatarisht 85 përqind të modeleve, krahasuar me 60 përqind për ata që kishin mbetur të zgjuar.

Gjumi jo vetëm që është pjesë kryesore e procesit të krijimit të kujtesës pas mësimit, por edhe para se të mësosh diçka të re. Hulumtimet kanë zbuluar se privimi i gjumit mund të ndikojë në aftësinë tonë për të ruajtur gjëra të reja në kujtesë dhe për të forcuar çdo kujtim të ri që krijojmë.

 

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.