Disa efekte të dëmshme të anashkalimit të mëngjesit

445

Ndoshta e keni dëgjuar të gjithë duke thënë se mëngjesi është ushqimi më i rëndësishëm i ditës. Por sa prej jush po e ndjekni këtë? Në një përpjekje për të reduktuar marrjen e kalorive dhe për të arritur qëllimin e të qënit i dobët, shumë prej nesh tentojnë të anashkalojn mëngjesin. Nuk ka dyshim se kjo do të japë rezultate, por vetëm të përkohshme.

Keq për zemrën:
Sipas një studimi, njerëzit që kalojnë mëngjesin kanë rreth 27% më shumë shanse për një atak në zemër, krahasuar me ata që hanë në mëngjes. Anashkalimi i mëngjesit rrit rrezikun e një sulmi në zemër. Njerëzit që shmangin mëngjesin gjithashtu kanë rritur ndjeshmërinë ndaj hipertensionit, gjë që çon në ngushtimin e arterieve.

Rreziku më i lartë i diabetit të tipit 2:
Shkolla e Shëndetit Publik në Universitetin e Harvardit bëri një studim për të gjetur një korelacion midis zakoneve të ushqimit dhe shëndetit. 46.289 gra morën pjesë në hulumtim. Rezultatet e studimit ishin të pabesueshme. Sipas rezultatit, gratë që kanë pasur zakon të shmangin mëngjesin janë në rrezik më të madh për zhvillimin e diabetit të tipit 2 sesa gratë që kanë pasur një mëngjes të përditshëm. Më keq, gratë që punonin në mëngjes kishin një shans 54% të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Kalimi i mëngjesit mund të shkaktojë shtim në peshë:
Nëse jeni në dietë dhe keni zakon të anashkaloni mëngjesin, ndryshoni këtë zakon. Sipas studimeve të kryera mbi efektet negative të anashkalimit të mëngjesit, njerëzit që anashkaluan mëngjesin kanë pasur shanse më të larta për të fituar peshë, në kundërshtim të plotë me objektivin tuaj për humbje peshe. A jeni të hutuar?

Ndikimi negativ në nivelin e humorit dhe energjisë:
Sipas një studimi, shmangia e mëngjesit mund të ketë efekte negative në energji dhe humor. Ekipi hulumtues britanik bëri një studim të 144 njerëzve të shëndetshëm. Grupi u nda në tre. Një grupi iu dha një mëngjes i shëndetshëm, grup i dytë vetëm kafe dhe grupi i tretë nuk kishte mëngjes. Grupet u ndoqën për disa orë. Sipas studimit, grupi që nuk ka ngrënë asgjë tregoi aftësitë më të varfëra të kujtesës dhe nivelet më të larta të lodhjes. Nuk kishte dallim të rëndësishëm midis dy grupeve të tjera.

Rreziku i kancerit:
Shmangija e mëngjesit mund të ju bëjë të ekzagjeroni me ushqim gjatë ditës. Kjo nga ana tjetër hap rrugën për mbipeshë. Sipas hulumtimit të kryer nga Cancer Research UK, është gjetur se një person që ka mbipeshë ka një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit.

Mund të shkaktojë migrenë:
Hipoglikemia është një term mjekësor që përdoret për të treguar nivele të ulëta të sheqerit në gjak. Anashkalimi i mëngjesit shkakton mbytje masive në nivelin e sheqerit, duke shkaktuar lirimin e hormoneve që mund të kompensojnë nivelin e ulët të glukozës. Kjo, nga ana tjetër, rrit nivelin e presionit të gjakut, duke shkaktuar migrenë dhe dhimbje koke.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

Comments are closed.