Dhjetë fakte interesante për tregun e aksioneve

138

Unë jam i sigurt se nuk keni dëgjuar që bursa daton në kohët e lashta, as që tregtohej fillimisht në rrugë, por edhe se bursa më e vjetër e kohëve moderne u krijua në Belgjikë. Këto janë vetëm disa nga faktet që lidhen me tregun e aksioneve.

Lexoni cilat janë dhjetë faktet më interesante:

Tregu i aksioneve daton në kohët e lashta.

Megjithëse tregjet financiare konsiderohen si një krijim modern, ka dëshmi se disa lloje aksionesh tregtoheshin që në Perandorinë Romake. Në atë kohë, Ciceroni thoshte se aksionet kishin një çmim shumë të lartë, duke treguar instrumentet që tregtoheshin, vlera e të cilave lidhej drejtpërdrejt me suksesin e disa organizatave (diçka e ngjashme me firmat e sotme).

Tregu amerikan i aksioneve fillimisht u quajt “The Curb”, që përkthim bukfal do të thotë se tregtarët e parë të bursës filluan tregtimin e tyre në rrugët e Nju Jorkut, të ulur në trotuare.

Para disa  viteve u festua 224-vjetori i Bursës së Nju Jorkut.

Shumica e njerëzve e dinë që kjo bursë ekziston për një kohë shumë të gjatë, por pak prej tyre e dinë se Bursa e Nju Jorkut ka ekzistuar për më shumë se dy shekuj. Është gjithashtu bursa më e madhe në botë sipas kapitalizimit të tregut të kompanive që tregtojnë në të.

Është shumë e vështirë të listosh në bursën e Nju Jorkut.

Domethënë, që një kompani të listohet në bursën më të madhe në botë, duhet të ketë emituar aksione me vlerë më shumë se 100 milionë dollarë dhe një fitim minimal të realizuar prej 10 milionë dollarësh në tre vitet e fundit. Është shumë më e lehtë për kompanitë të listohen në të gjitha bursat e tjera.

“Flluskat e çmimeve” në bursë janë një fenomen natyror që ndodh periodikisht.

Të gjithë i mbajnë mend krizat e bursave botërore, duke filluar nga ajo më e fundit e vitit 2008, në atë teknologjike të vitit 2000, e deri te ato të 1987-ës dhe 1929-ës. Mirëpo, përveç krizave të përmendura që datojnë që nga “koha moderne”, ka edhe kriza të ndodhura në shekujt XVII dhe XVIII dhe ndoshta më e famshmja nga të gjitha është “tulip mania”. Pavarësisht se kur u shfaqën krizat, të ashtuquajturat “flluska e çmimeve”, e cila ka lindur si pasojë e drejtpërdrejtë e irracionalitetit shumë të gjatë mes investitorëve, e cila herët a vonë tregun do ta kthen  në ekuilibër.

Indekset e bursës përfaqësojnë një paketë aksionesh me ndihmën e të cilave është më e lehtë të ndiqet lëvizja e çmimeve të një grupi të tërë.

Indeksi më i famshëm botëror është CdheP 500, i cili përfshin një paketë prej 500 kompanive më të famshme në SHBA. Duke filluar nga viti 1928 e deri më sot, ky indeks u solli investitorëve një kthim mesatar vjetor prej 11.4 për qind. Kjo do të thotë nëse do të kishit investuar vetëm 100 dollarë në indeksin CdheP 500 në vitin 1928, fitimet tuaja do të ishin rritur në 360,000 dollarë sot.

Bursa më e vjetër në botë në kohët moderne u krijua në Belgjikë në vitin 1460.

Çmimi më i lartë i paguar për një vend kuti në bursën e Nju Jorkut ishte 2,650,000 dollarë, ndërsa çmimi më i ulët ishte 4,000 dollarë në 1876.

Tikerët e parë të aksioneve, të cilat janë një pjesë e pashmangshme e tregtimit sot, kanë qenë në përdorim që nga viti 1867.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.