Çfarë ndodh me trupin tuaj kur bëhet fjalë për luftimin e gripit?

262

Ne të gjithë i dimë simptomat e gripit, si ethet, kollën, dhimbjen e fytit, dhimbjen e muskujve, dhimbjen e kokës dhe lodhjen. Por çfarë e shkakton këtë kaos? Çfarë ndodh me trupin tuaj kur bëhet fjalë për luftimin e gripit?

Edhe pse ky proces shkakton lëndime në mushkëri, shumica e simptomave të gripit janë shkaktuar nga reagimi imun ndaj virusit. Reagimi imun fillestar përfshin qelizat e sistemit imunitar, të tilla si makrofag dhe neutrofile. Këto qeliza shprehin receptorë të aftë për të ndjerë praninë e virusit. Pastaj, ata paralajmërojnë për prodhimin e molekulave të vogla të hormoneve të quajtura citokina dhe kemokina. Ata paralajmërojnë trupin se infeksioni është krijuar.

Citokinet orkestrojnë komponentë të tjerë të sistemit imunitar për të luftuar në mënyrë adekuate virusin invaziv, ndërsa kimiokinët i drejtojnë këto komponente në vendndodhjen e infeksionit. Një nga llojet e qelizave që veprojnë janë  T-limfocitet, një lloj i qelizave të bardha të gjakut që luftojnë infeksionin. Ndonjëherë ata quhen edhe qeliza-ushtarë. Kur qelizat T në mënyrë specifike njohin proteinat e gripit, ato fillojnë të shumohen në nyjet limfatike rreth mushkërive dhe fytit. Kjo shkakton ënjtje dhe dhimbje në nyjet limfatike.

Pas disa ditësh, këto qeliza T lëvizin në mushkëri dhe fillojnë të vrasin qelizat e infektuara me virusin. Ky proces krijon dëme të mëdha ndaj mushkërive të ngjashme me bronkit, të cilat mund të përkeqësojnë gjendjen ekzistuese të mushkërive dhe të bëjnë të vështirë marrjen e frymëmarrjes. Përveç kësaj, formimi i mukusit në mushkëri, si rezultat i kësaj përgjigjeje imune ndaj infeksionit, shkakton kollitje si një refleks dhe një përpjekje për të pastruar rrugët e frymëmarrjes. Normalisht, ky dëm i shkaktuar nga qelizat T në mushkëri është i kthyeshëm në njerëz të shëndetshëm, megjithatë, kur përparon, kjo mund të çojë në vdekje.

Funksionimi i duhur i qelizave specifike T të gripit është thelbësor për spastrimin efektiv të virusit nga mushkëritë. Kur funksioni i qelizave T zvogëlohet, gjatë viteve, ose gjatë përdorimit të barnave imunosupresive, shpërthimi viral është i vonuar. Kjo rezulton në infeksione të zgjatura dhe dëmtime më të mëdha ndaj mushkërive. Kjo mund të shkaktojë komplikime, duke përfshirë edhe pneumoni bakteriale, të cilat shpesh mund të jenë vdekjeprurëse.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

Comments are closed.