Çfarë I Ofruan Muslimanët Botës… Kalatë (Pjesa 10)

738

Qytetet sot nuk janë më të dizajnuara me një mentalitet potencial të rrethimit, por shikoni në mbarë botën dhe fortifikatat e së kaluarës mund t’i hasni në shumë vende turistike si për shembull Kulla e Londrës.

Edhe pse Kryqëzatat Evropiane kishin epërsi në municion dhe fuqi punëtore kur shkuan në Jerusalem, muslimanët ishin në gjendje të mbanin sulme dhe për një kohë të konsiderueshme. Impresiviteti i strukturave dhe kështjellave të tyre ushtarake nuk u lanë nga evropianët, të cilët i morën këto shtëpi arkitektonike së bashku me ta. Dizajnet e pamposhtura të kështjellave të Sirisë dhe Jerusalemit u imituan në tokat perëndimore me karakteristika kryesore si kulla të rrumbullakëta, shigjeta të rrafshta, barbarë, gracka, parapetë dhe harqe që do shfaqen së shpejti. Shembulli evropian i parë i regjistruar për adoptimin e kullës së rrumbullakët ishte Saone, e cila u ndërtua në vitin 120.

(Foto) Kështjella evropiane, si kjo në Bavari, Gjermani, imitoi hartat e kështjellave në Siri dhe Jerusalem.

 

• Shtigjet
Shtigjet, ose shigjetat e prera në mure të fortifikuara, përdoreshin për herë të parë rreth 200 viteve P.E.S nga Arkimedi për të mbrojtur Syracuse-n. Këto rreshta të gjata dhe të ngushta nënkuptonin që një harkues mund të gjuante në drejtim të armikut, por gjithashtu të jetë në gjendje të mbrohet nga gjuajtjet e tij. Ata gjithashtu u përdorën në fortifikimet e Romës, u përmirësuan dhe u bënë të popullarizuara nga muslimanët në Pallatin e Ukhaydar, një pallat në Irak tetë shekullor, dhe Sussa Ribat në Tunizi, kështjellë kjo e vjetër nëntë shekuj. Përdorimi i tyre i parë i regjistruar në Angli ishte në Londër në vitin 130.

• Shtyllat lidhëse
Muslimanët gjithashtu përdorën shtylla lidhëse brenda mureve për të forcuar muret. Ata kishin marrë dhe zhvilluar këtë teknikë nga arkitekti dhe inxhinieri romak Marcus Vitruvius Pollio. Muret e portit të Akrit ishin ndërtuar në këtë mënyrë. Ishte emiri (udhëheqësi) i Egjiptit, Ahmed ibn Tulun, i cili në vitin 883 urdhëroi që një port të ndërtohet me formën më të fortë për të sprapsur valët dhe sulmet e armikut. Pra, trarët e drurit u futën në masonerinë e murit, siç është çeliku sot, për të lidhur dy fytyrat e tyre së bashku. Pas pushtimit të Kryqëzatave të Akrës në vitin 1103, ata mësuan këtë teknikë ndërtimi dhe e futën në arkitekturën e tyre ushtarake, siç është ajo në Cezare në vitin 1218

• Bastionet (mur mbrojtës me frëngji)

Bastionet janë një sërë gurësh të dhëmbëzuara dhe pjesët e ngritura shtohen në majat e mureve të ndërtesave. Fillimisht u dhanë mbrojtje palës e cila sulmohet, por në kohët moderne ato përdoren si dekorime. Ata u bënë të njohura në Evropë në shekullin e 12-të me kthimin e kryqëzatave.

Ekziston një ngjashmëri e madhe në mes të pragjeve të kishës së shekullit të 15-të në Cromer në Norfolk, Palazzo Ca ‘d’Oro në Venedik dhe ndërtesave në Kajro, siç është Xhamia Zayn al-Din Yusuf e shekullit të 13-të dhe Xhamia e Al-Az’harit e shekullit të 10-të. Megjithëse kryqëzatat ishin një kohë e përgjakshme, kishte momente të paqëndrueshme të paqes, ku u diskutonin idetë dhe u ndërronin ato. Lëvizja e madhe e njerëzve gjithashtu nënkupton lëvizjen e ideve, të cilat ndihmuan konceptet Lindore të emigrojnë në Perëndim.

 

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.