Çfarë është mikrogjumi, simptomat, shkaktarët dhe trajtimi

233

Mikrogjumi i referohet periudhave të gjumit që zgjasin disa sekonda. Njerëzit që përjetojnë këto episode mund të zbehen pa e kuptuar. Disa mund të kenë një episod në mes të kryerjes së një detyre të rëndësishme.
Mund të ndodhë kudo, si në punë, në shkollë ose gjatë shikimit të televizorit. Episodet e mikrogjumit mund të ndodhin edhe gjatë vozitjes, gjë që e bën këtë një gjendje të rrezikshme.

Mikrogjumi mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh, duke përfshirë:
a) përgjumje e shkaktuar nga çrregullime të gjumit,
b) apnea obstruktive e gjumit,
c) narkolepsi, një çrregullim neurologjik afatgjatë që përfshin një aftësi të zvogëluar për të rregulluar ciklet e zgjimit të gjumit

Simptomat e mikrogjumit dhe shenjat paralajmëruese:

a) duke mos iu përgjigjur informacionit,
b) një vështrim bosh,
c) duke e ulur kokën,
ç) duke përjetuar kërcitje të papritura të trupit
në pamundësi për të kujtuar një ose dy minutat e fundit.

Shenjat paralajmëruese të një episodi të mikrogjumit përfshijnë:
a) pamundësia për të mbajtur sytë hapur,
b) zverdhje e tepruar,
c) plogështi

Kur ndodh mikrogjum?
Episodet mund të ndodhin në kohën e ditës. Kjo mund të përfshijë orët e hershme të mëngjesit ose pas dreke. Sidoqoftë, episodet e mikrogjumit nuk janë të kufizuara në këto kohë të ditës. Ato mund të ndodhin në çdo kohë kur jeni pa gjumë. Mungesa e gjumit mund të jetë një gjendje kronike ose akute në të cilën nuk flini mjaftueshëm. Rreth 1 në 5 të rritur janë të privuar nga gjumi, gjë që shpesh rezulton në: përgjumje e tepërt gjatë ditës, nervozizëm, performance e dobet, harresë.
Mungesa e gjumit gjithashtu lidhet me: presionin e lartë të gjakut, trashje, sulme në zemër.

Shkaktarët:
Mungesa e gjumit është një faktor rreziku për mikrogjumin. Kjo mund të ndodhë nëse keni pagjumësi, punoni një ndërrim nate, ose nuk keni gjumë të mjaftueshëm cilësor për arsye të tjera.
Me apne obstruktive të gjumit, bllokimi i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes ndërpritet frymëmarrja gjatë gjumit. Si rezultat, truri juaj nuk merr oksigjen të mjaftueshëm gjatë gjumit, gjë që mund të shkaktojë përgjumje gjatë ditës. Narkolepsia shkakton përgjumje ekstreme të ditës dhe episode të përhershme të pakontrollueshme të rënies së gjumit.
Shkaku i saktë i mikrogjumit nuk është kuptuar plotësisht, por besohet se ndodh kur pjesë të trurit bien në gjumë ndërsa pjesët e tjera të trurit mbeten zgjuar.
Në një studim të vitit 2011, studiuesit i mbajtën minjtë e laboratorit zgjuar për një periudhë të zgjatur kohe. Ata futën sonda në neuronet që prekin korteksin e tyre motorik ndërsa përdorën një elektroencefalogram (EEG) për të regjistruar aktivitetin elektrik të trurit të tyre. Edhe pse rezultatet e EEG treguan se minjtë e privuar nga gjumi ishin plotësisht zgjuar, sondat zbuluan zona të gjumit lokal. Këto gjetje i kanë bërë studiuesit të besojnë se është e mundur që njerëzit të përjetojnë episode të shkurtra të gjumit lokal në tru ndërsa duken zgjuar.

Trajtimet me mikrogjumë
Për të trajtuar dhe parandaluar episodet e mikrogjumit, është e rëndësishme që të flini mjaftueshëm gjatë natës. Një sasi e shëndetshme e gjumit për të rriturit mund të shkojë nga shtatë deri në nëntë orë. Bërja e disa rregullimeve të jetesës dhe zhvillimi i një rutine gjumi mund të përmirësojë cilësinë e gjumit tuaj. Këto mund të përfshijnë: duke shmangur kafeinën dhe lëngjet para gjumit, fikja e dritave ose zhurmave përreth, shmangia e aktiviteteve stimuluese para gjumit, mbani dhomën tuaj të gjumit në një temperaturë të rehatshme.

Gjatë vozitjes
Për ta mbajtur veten të sigurt gjatë drejtimit, drejtoni një automjet vetëm kur ndiheni të freskët.Gjithashtu vozisni me një shoqërues i cili mund të marrë përsipër drejtimin nëse jeni të përgjumur.
Sipas Fondacionit AAA për Sigurinë në Trafik, vlerësohet se 16.5 përqind e aksidenteve fatale në rrugët e vendit përfshijnë një shofer të përgjumur. Mungesa e gjumit është një problem serioz sepse mund të dëmtojë gjykimin dhe të zvogëlojë kohën tuaj të reagimit gjatë vozitjes. Rritja e cilësisë ose sasisë së gjumit tuaj mund të sigurojë lehtësim afatgjatë.

Në punë
Ndërsa jeni në punë, mos përdorni asnjë pajisje ose makineri kur ndiheni të përgjumur. Kjo mund të çojë në një aksident ose gabim gjatë procesit të punes. Merrni pjesë në biseda dhe diskutime për të qëndruar vigjilent dhe të vëmendshëm. Nëse është e mundur, ngrihuni periodikisht nga karrigia ose tavolina dhe shtrini këmbët. Të qenit aktiv fizikisht mund të zgjojë trupin tuaj dhe të luftojë përgjumjen. Nëse bëni rregullime në stilin e jetës, por akoma përjetoni episode të mikrogjumit ose ndiheni të privuar nga gjumi, vizitoni mjekun. Ju mund të keni nevojë për një studim të gjumit për të konfirmuar ose përjashtuar një çrregullim të gjumit. Kuptimi i shkakut themelor të privimit të gjumit mund të parandalojë episodet e ardhshme të mikrosleep.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

Comments are closed.