Asnjëherë mos lejoni që një dështim në të kaluarën t’a mbaj pengë të ardhmen tuaj

100

Ndërsa një njeri po kalonte përreth elefantëve në kopshtin zoologjik, ai u ndal papritur, i hutuar nga fakti se gjithë këto krijesa madhështore mbaheshin vetëm nga një litar i vogël i lidhur në këmbën e tyre të përparme. Pa zinxhirë, pa kafaze. Ishte e qartë se elefantët mund, në çdo kohë, të shkëputeshin nga litari i tyre, por për disa arsye, ata nuk e bënin këtë.

Ai pa një trajnues të elefantëve aty pranë dhe pyeti pse këto kafshë qëndruan aty dhe nuk u përpoqën të largoheshin. Ndërsa trajneri iu pergjigj, “Epo, kur janë shumë të rinj dhe shumë më të vegjël, ne përdorim litar të së njëjtës madhësi për t’i lidhur dhe, në atë moshë, mjaftonte që t’i mbanim të lidhur. Pasi u rriten, ata janë kondicionuar dhe ende vazhdojnë të besojnë se nuk mund të shkëputen nga litari. Ata besojnë se litari ende mund t’i mbajë, kështu që ata kurrë nuk përpiqen të çlirohen.”

Burri ishte i habitur. Këto kafshë mund të shkëputeshin në çdo kohë nga lidhjet e tyre, por për shkak se ata besonin se nuk mundeshin, ata ishin të robëruar aty ku ishin.

Historia e elefantëve dhe litarit të vogël mbart disa mësime dhe urtësi të vlefshme që mund të zbatohen në jetën e njeriut:

  • Besimet Kufizuese: Mesazhi thelbësor i tregimit ka të bëjë me fuqinë e besimeve kufizuese. Ashtu si elefantët e rritur janë të kushtëzuar të besojnë se nuk mund të çlirohen nga litari i vogël, shumë njerëz kanë besime kufizuese për aftësitë e tyre ose çfarë është e mundur në jetën e tyre. Këto besime mund t’i pengojnë ata të realizojnë potencialin e tyre të plotë dhe të ndjekin ëndrrat e tyre.
  • Ndikimi i Kushtëzimit: Historia thekson se si kushtëzimi i hershëm mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm te një individ. Ashtu si elefantët e rinj që ishin të lidhur me litarin me të njëjtën madhësi kur ishin më të vegjël, njerëzit shpesh kushtëzohen që në moshë të re nga mjedisi, përvojat dhe besimet e rrënjosura në to. Është thelbësore të pranohet se këto ndikime të hershme mund të formojnë mentalitetin dhe sjelljet e dikujt për vitet në vijim.
  • Frika nga dështimi: Elefantët në histori mund të mos përpiqen të çlirohen nga litari sepse kanë frikë nga dështimi. Ata janë përpjekur dhe kanë dështuar kur ishin më të vegjël, dhe si rezultat, ata besojnë se nuk mund të çlirohen tani. Në jetë, frika nga dështimi mund të jetë një pengesë e fuqishme, duke i penguar individët të ndërmarrin rreziqe dhe të ndjekin qëllimet e tyre. Tejkalimi i kësaj frike është vendimtar për rritjen dhe suksesin personal.
  • Supozime sfiduese: Historia na inkurajon të vëmë në dyshim supozimet dhe kufizimet tona. Vetëm për shkak se diçka ka qenë në një mënyrë të caktuar për një kohë të gjatë nuk do të thotë se duhet të qëndrojë kështu. Ajo na nxit të sfidojmë vetveten, të shqyrtojmë mundësitë alternative dhe të çlirohemi nga kufizimet e vetë-imponuara.
  • Këmbëngulja dhe rritja: E pare nga një këndvështrim më pozitiv, historia gjithashtu nënvizon rëndësinë e këmbënguljes dhe rritjes graduale. U desh kohë që elefantëve të besonin se ishin të kufizuar nga litari i vogël. Në të njëjtën mënyrë, individët mund të punojnë ngadalë në zgjerimin e besimeve dhe aftësive të tyre me kalimin e kohës, duke u çliruar nga kufizimet e vetë-imponuara përmes përpjekjeve të vazhdueshme dhe rritjes personale.

Si përmbledhje, historia e elefantëve dhe litarit të vogël na mëson të jemi të ndërgjegjshëm për besimet kufizuese që mund të na pengojnë, ndikimin e kushtëzimit të hershëm dhe rëndësinë e supozimeve sfiduese. Na inkurajon të këmbëngulim në përpjekjet tona dhe gradualisht të zgjerojmë kufizimet tona të perceptuara për të arritur rritje dhe sukses personal.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.