10 fakte interesante për numrin Pi

585

Nëse ju kujtohet nga orët e matematikës, Pi është një konstante matematikore që fitohet duke pjesëtuar perimetrin e një rrethi me diametrin e tij.

Këtu janë 10 fakte interesante për numrin Pi:

1) Dita Ndërkombëtare e Pi është 14 Mars

2) Rekordin aktual për numrin më të madh të dhjetoreve të memorizuara të Pi e mban Rajveer Meena nga India (kuptohet:) me 70,000 dhjetore në 10 orë

3) Babilonasit dinin për numrin Pi 4000 vjet më parë

4) Arkimedi ishte i pari që llogariti numrin Pi duke përdorur teoremën e Pitagorës

5) Megjithatë, simboli ka qenë në përdorim për 250 vjet

6) Deri tani janë llogaritur 2.7 miliardë dhjetore të numrit Pi

7) Por shkencëtarët edhe për llogaritjet më të sakta (për shembull, NASA kur planifikon fluturime hapësinore në distanca të mëdha – imagjinoni sa rrathë janë të përfshirë!) përdorin vetëm 15 shifra dhjetore

8) Për llogaritjet e zakonshme matematikore mjaftojnë 4 dhjetore

9) Ekziston një libër i shkruar në gjuhën “Pula” (Mike Keith “Not A Wake”, 2010) në atë që numri i shkronjave të fjalëve në libër korrespondon me numrat dhjetorë të Pi (3.14159 etj.)

10) Meqenëse numri Pi është i pafund dhe ne kurrë nuk do të jemi në gjendje ta llogarisim atë – kjo do të thotë se ne kurrë nuk do të llogarisim me saktësi perimetrin e asnjë rrethi! Por përafrimi ndjek edhe punën…

Shiko me shume:

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

Comments are closed.